Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održana sjednica 22. kolegija župana

Zaštita i uređenje hit-destinacije plaže Saharun

Foto: Zadarska županija
Na kolegiju se govorilo o nabavi opreme za Centar za kreativne industrije

Na 22. sjednici kolegija zadarskog župana ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije Natura Jadera Damir Perić podnio je izvješće o radu za prošlu godinu istaknuvši da je poslovanje pozitivno.

kulturno dobro Obnovljen Gornji most iz 19. stoljeća

– Brinemo se o 13 zaštićenih područja, a najveći nam je problem zbrinjavanje otpada. Plaža Saharun je postala hit-destinacija, sve teže nam je tamo očuvati i zaštititi prirodu, a to je i zaštićeno pomorsko dobro. Želimo sačuvati izvornost ovog područja, a ljeti imamo i 600 posjetitelja dnevno. Lani smo uprihodili više od dva milijuna kuna, a preostali novac utrošit ćemo na uređenje i zaštitu Saharuna – rekao je Perić.

Pročelnik UO za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Daniel Segarić govorio je o JU - Agenciji za ruralni razvoj ZŽ-a te je naglasio da se Agrra djelomično sama financira, a na provođenje projekata odlazi 50-ak posto sredstava.

– Trenutačno je 21 projekt u fazi realizacije. Važni su nam projekti prekogranične suradnje, zaštita okoliša i naravno, oni za ruralni razvoj, a benkovačko područje je tu najaktivnije. Agrra ima 14 zaposlenih, a dio sredstava ide i za njihove osobne dohotke – objasnio je pročelnik Segarić.

Zdravstveni projekti Tri zadarske ustanove dobile novac

Župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo brzinom gradnje Centra za kreativne industrije na Relji. Naime, na Kolegiju je rečeno da je INOVAcija zatražila od Zadarske županije suglasnost za nabavu opreme za budući Centar, a riječ je novcu za namještaj, scensku mehanizaciju, scensku rasvjetu i multimediju. INOVacija planira potrošiti 6,8 milijuna kuna s PDV-om.

– Raspisan je natječaj za opremanje Centra. Tamo će biti smješten Filmski ured, pa više nećemo morati plaćati skupi mjesečni najam, imat ćemo najmoderniju i najsuvremeniju opremu za audio i videosnimanja. Želimo omogućiti mladim ljudima, računalnim stručnjacima da u tom prostoru razvijaju svoje ideje – rekao je pročelnik Lovro Jurišić.