Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
kulturno dobro

Obnovljen Gornji most iz 19. stoljeća

1/4
Foto: Zadarska županija
Most je nakon sanacije dobio izvorni izgled

Gornji most na rijeci Zrmanji u Kaštelu Žegarskom, izgrađen sredinom 19. stoljeća, svečano je pušten u promet nakon dva milijuna kuna vrijedne sanacije koju je financirala Županijska uprava za ceste.

Zadarska županija Gimnazija Franje Petrića pobjednik Srednjoškolske lige košarkaša

Most koji je zbog velikog oštećenja bio zatvoren za promet nešto više od godinu dana otvorili su zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Obrovca Ante Župan, v.d. ravnatelja ŽUC-a Branko Kutija i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Gornji most, koji ima status zaštićenog kulturnog dobra, nakon sanacije zadržao je izvorni izgled. Radovi su, uz sanaciju kamenog mosta, uključili i postavljanje vertikalne prometne signalizacije na cijeloj dionici lokalne ceste L63086 (Žegar – Krupa).

– Most prije sanacije nije bio za promet. Zahvaljujem Zadarskoj županiji i ŽUC-u na pomoći oko realizacije ovog važnog projekta – kazao je gradonačelnik Župan dodavši da su radovi započeli lani u srpnju.

Kameni most na četiri jednaka polukružna svoda izgrađena od sedre koji se oslanjaju na riječne masivne kamene supove, bio je pravi građevinski izazov. Branko Kutija, v.d. ravnatelja ŽUC-a, pohvalio je izvođače i stručni nadzor koji su dali veliki doprinos da most zasja u punom sjaju.

– Mještani su svjesni velikog posla koji je napravljen. Maknuli smo s bočnih zidova betonsku pasicu i željeznu ogradu – objasnio je Kutija te dodao da su uveli u posao izvođače na gradnji novoga mosta kod samostana u Karinu. U pripremi je i raspisivanje natječaja za novu cestu Žegar – Ervenik koja će biti izravni spoj sa Šibensko-kninskom županijom.

Novi kampus Sveučilišta u Zadru Položen kamen temeljac za novi studentski dom

Župan Longin iskazao je zadovoljstvo završenim radovima.

– Često ističemo da želimo ravnomjeran razvoj svih dijelova naše županije, a ovakvi projekti koje provodi ŽUC pravi su primjer da to provodimo u djelo. Kvalitetna infrastruktura važna je za razvoj brojnih drugih djelatnosti tako da ćemo i u budućnosti nastaviti s ovakvim investicijama – poručio je Longin.