Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održana 16. sjednica Županijske skupštine

Vijećnici pitali o onečišćenju Zrmanje, legalizaciji ali i pohvalili Centar na Relji

Foto: Zadarska županija
Jedno od pitanja na aktualnom satu bilo je vezano i uz koronavirus. Župan Božidar Longin istaknuo je da nema mjesta panici te da su sve službe u slučaju sumnje spremne za prijam bolesnika s infekcijom uzrokovanom ovim virusom

Vijećnici Županijske skupštine usvojili su na svojoj 16. sjednici godišnje izvješće o radu upravnih tijela Zadarske županije za 2019. godinu. Inovaciji, ustanovi za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacija Zadarske županije dano je odobrenje za raspolaganje

Sastanak ravnatelja ŽLU Davora Škibole i ministra mora Olega Butkovića u Zadru Potpisani ugovori za projekte lučke infrastrukture vrijedni 12 milijuna kuna

imovinom u postupku 6,8 milijuna kuna vrijedne nabave opreme u okviru projekta Centar za kreativne industrije, prihvaćen je godišnji program te izvješće o izvršenju financijskog plana za 2019. javne ustanove NATURA-JADERA, a Skupština je dala suglasnost Psihijatrijskoj bolnici Ugljan za investicijsko ulaganje u energetsku obnovu pet zgrada na teret sredstava za decentralizirane funkcije Zadarske županije. Općoj bolnici Zadar odobreno je pojedinačno raspolaganje imovinom za iznos veći od milijun kuna, za provođenje međunarodnog projekta Improving Laboratory and Diagnosis Operational System, za poboljšanje kvalitete javne zdravstvene usluge. Vrijednost projekta je 7,43 milijuna kuna, a iznos sredstava koji se odnosi na Opću bolnicu Zadar je 2,32 mil. kuna, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava EU.

Vijećnici su prihvatili statutarne odluke o izmjeni i dopuni Statuta ZŽ-a koje su u najvećoj mjeri vezane uz preuzimanje poslova državne uprave, a zbog preciznijeg uređenja postupka predlaganja i dodjele, usvojena je i izmijenjena odluka o dodjeli županijskih javnih priznanja. Donesena je i odluka o prihvaćanju Memoranduma o razumijevanju za prijateljstvo i suradnju između regije Veneto i Zadarske županije.

Aktualni sat

Situacija s koronavirusom nije zaobišla ni aktualni sat 16. sjednice zadarske Županijske skupštine. Vijećnika Dragu Čulinu (Milan Bandić 365) zanimalo je jesu li sve službe u Zadarskoj županiji pripravne.

Turoperatori Pojačan interes Norvežana za Zadar

– Sve su službe u pripravnosti, imaju potrebne resurse, postoje određene prostorije za izolaciju koje su opremljene propisanom opremom. OB Zadar detaljno je razradila postupak u slučaju sumnje na prijam bolesnika s infekcijom uzrokovanom koronavirusom. Najvažnije je poručiti da su sve naše službe spremne i ne treba širiti paniku među stanovnicima Zadarske županije – rekao je župan Božidar Longin.

Vijećnica Marjana Botić (AM) pitala je na što će biti utrošena sredstva od prodaje stare zgrade Zavoda za javno zdravstvo. Župan je odgovorio da će, temeljem ugovora s Ministarstvom zdravstva, ta sredstva biti namjenski utrošena u opremanje zgrade nove Poliklinike, odnosno u nabavu potrebne zdravstvene opreme.

Vijećnici su pohvalili radove na zgradi budućeg Centra za kreativne industrije na Relji koji bi trebali biti završeni do rujna ove godine. Vijećnicu Marinu Mihovilović Pajkin (HDZ) zanimalo je koje će se aktivnosti obavljati u Centru i kojim je korisnicima namijenjen.

Održana sjednica 22. kolegija župana Zaštita i uređenje hit-destinacije plaže Saharun

– Cilj je gradnja poduzetničkog inkubatora za kreativnu industriju s težištem na audiovizualnu i IT industriju, a unutar njega će se kompletno urediti multifunkcionalna dvorana, tonski studio, tri sale za sastanke, Co-working prostor i 12 ureda. S obzirom na to da su u projekt kao partneri uključeni Sveučilište u Zadru, Prirodoslovno-grafička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, HGK – županijska gospodarska komora, Obrtnička komora ZŽ-a i Hrvatski audiovizualni centar. Vjerujem da će Centar dodatno zaživjeti i kroz njihove aktivnosti – najavio je župan.

Riješeno 80 posto zahtjeva

Jedna od tema bila je i sanacija onečišćenja rijeke Zrmanje za što se zanimao vijećnik Mosta Ivan Matić.

– Nažalost, ovo je problem star više od 30 godina i naslijeđen iz sustava kojemu zaštita okoliša nije bila prioritet. U suradnji s Hrvatskim vodama i ostalim nadležnim institucijama poduzimamo sve moguće mjere sanacije da se Zrmanja maksimalno zaštiti. Dijelim vašu zabrinutost, ali prepustimo struci da odredi koje su aktivnosti najučinkovitije. Želimo biti zelena, ekološka županija, jer smo uostalom županija koja je vodeća po proizvodnji obnovljivih izvora energije – istaknuo je Longin.

Vijećnika Johna Ivana Krstičevića (HDZ) zanimalo je stanje s rješavanjem predmeta legalizacija nezakonito izgrađenih zgrada u čemu je Zadarska županija godinama među vodećima u Hrvatskoj.

– Do kraja 2019. od zaprimljenih 59.404 riješeno je oko 80 posto predmeta. Kako bismo ubrzali rješavanje preostalih predmeta, Županija je raspisala natječaj za popunu 12 radnih mjesta na određeno u skladu s Operativnim programom rješavanja dosad neriješenih predmeta. Želimo što prije zaključiti pitanje legalizacije – poručio je župan Longin.