Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Liberalniji režim u međunarodnom prometu

Vozači idu u kućnu izolaciju do naloga poslodavca

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U posljednje su vrijeme velike gužve u kamionskom prometu na granici s Bosnom i Hercegovinom

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković objasnio je što donose nove mjere za autoprijevoznike. Naime, u četvrtak je i službeno stupila na snagu odluka koja na drugačiji način regulira špediciju u međunarodnom cestovnom prometu.

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u kontinuiranom zasjedanju Sustav funkcionira i nema dramatičnih situacija, ali situaciju treba shvatiti ozbiljno

Odluka je od velike važnosti za Brodsko-posavsku županiju, kroz koju prolazi autocesta A3 i koja ima tri međunarodna granična prijelaza s BiH, na kojima su se posljednjih tjedana stvarale velike gužve u kamionskom prometu.

– Glavna izmjena odnosi se na vozače kamiona koji su dosad morali ili biti u karanteni do sljedećeg naloga poslodavca ili ići u samoizolaciju 14 dana, dakle u svom privatnom smještaju. Dakle, dva tjedna bili su blokirani od mogućnosti daljnjeg obavljanja prijevozničkog posla. Odlukom državnog Stožera civilne zaštite omogućeno im je da idu u samoizolaciju, ali ne 14 dana, nego do sljedećeg naloga poslodavca – rekao je Bošnjaković.

On je podsjetio da je to bila i intencija Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, koji su u svojim prijedlozima Nacionalnom stožeru CZ-a tražili da se slijedi primjer zapadnoeuropskih država.

Protuepidemijska mjera Županija privremeno ograničila rad sa strankama

Bošnjaković je objasnio i odluku o novom režimu rada benzinskih postaja koji ide u smjeru ograničavanja trgovine. On je naglasio da one nisu u režimu ograničenog rada od 8 do 17 sati, no na njima se više neće moći obavljati kupnja bez točenja goriva. Točnije, kupnja drugih potrepština na postajama moći će se obaviti samo uz kupnju benzina ili drugih naftnih derivata.