Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždinska škola dobila 100.000 eura vrijednu profesionalnu opremu za kulinarski praktikum

Budući chefovi iz Gospodarske škole uče u kuhinji budućnosti

storyeditor/2024-05-10/Gospodarska_skola__21_.jpg
Foto: Varaždinska županija NA PRIGODNOJ svečanosti u školi, održanoj u povodu uspješno završenog projekta, bili su župan Anđelko Stričak, ministar Damir Habijan i brojni uzvanici

Gospodarska škola Varaždin dobila je u okviru projekta ReCeZa – Regionalni Centar Zabok, kojemu je bila partner, profesionalnu opremu za kuharski praktikum u vrijednosti od 100 tisuća eura pa će sada učenici imati priliku učiti u kuhinjama budućnosti. Nositelj ovoga projekta vrijednog ukupno 8,851.720,47 eura bila je Srednja škola Zabok.

– Profesori i nastavnici prenosit će stečena znanja i najsuvremenije kulinarske tehnike kako bi naši učenici izrasli u poznate i uspješne šefove. Ovaj novi kuharski praktikum jedan je lijep poklon za Dan škole – kazala je ravnateljica Gospodarske škole Jasenka Kelemen.

Na prigodnoj svečanosti održanoj u povodu uspješno provedenog projekta župan Anđelko Strička rekao je da su za današnji razvoj društva važni sigurnost, gospodarski rast i obrazovanje, podsjetivši da se u 13 srednjih škola kojima je osnivač županija 75 posto učenika obrazuje u strukovnim ili obrtničkim zanimanjima:

– Sama ta činjenica najbolje govori o tome da je naše školstvo prilagođeno potrebama našeg gospodarstva. Nakon završenog školovanja naši učenici ne čekaju radno mjesto na Zavodu za zapošljavanje već se mogu odlučiti idu li na tržište rada, nastavljaju školovanje na fakultetima ili će pokrenuti neku od svojih privatnih inicijativa. Osim što smo osnivač 13 srednjih škola, Varaždinska županija je osnivač i 14 centara izvrsnosti, 5 centara izvrsnosti u strukovnim zanimanjima te dva centra kompetentnosti. Zahvaljujući našim ravnateljima, profesorima, nastavnicima i pročelnicima, odrađujemo dobar posao za sve – kazao je župan.

Otvarajući novi kuharski praktikum, ministar Damir Habijan istaknuo je kako je Varaždinska županija lider u Republici Hrvatskoj po pitanju ulaganja u područje obrazovanja:

– U školskoj godini 2022./23. nakon dugo vremena imamo porast broja upisa u strukovne škole i to nas veseli – rekao je ministar Habijan dodavši i da je u posljednje četiri godine broj obrta u Hrvatskoj povećan sa 75 na 116 tisuća, od čega je samo u Varaždinu otvoreno 65 obrta. 

storyeditor/2024-05-10/PXL_080524_114214440.jpg Razvoj poljoprivrede na području Brodsko-posavske županije Čuvaju poljoprivrednu tradiciju s puno truda, predanosti i ljubavi storyeditor/2024-05-12/Sajam_2.jpg Na Sajmu su bila 32 izlagača koja su do sada realizirala neki od EU projekata Na raspolaganju nam je 25 mlrd. eura i znatan dio završit će u Vinkovcima Grad će u lipnju donijeti odluku o sufinanciranju medicinski potpomognute oplodnje. Pravo na sufinanciranje troškova imat će bračni i izvanbračni parovi s područja Koprivnice Grad plaća troškove Za sufinanciranje medicinski pomognute oplodnje 4000 €