Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
bjelovar

Čak šest novih vozila za županijski Dom zdravlja

1/7
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
S četiri nova, Dom zdravlja trenutno raspolaže s 32 sanitetska vozila koja svake godine sveukupno prijeđu više od milijun kilometara

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, u prisustvu ravnateljice Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije Ljubice Čaić i ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije Stjepana Matoša, uručio je ključeve 4 nova sanitetska vozila za potrebe Doma zdravlja BBŽ te 2 nova vozila za potrebe Zavoda za hitnu medicinu BBŽ.

Projekt Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele županije Nova oprema za sve domove zdravlja, bolji uvjeti za pacijente, ali i za 104 liječnika

Naime, Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije i županijski Zavod za hitnu medicinu redovito obnavljaju svoj vozni park sukladno mogućnostima i potrebama. Tako su u posljednje vrijeme u županijski Dom zdravlja stigla 4 nova vozila čija ukupna vrijednost iznosi 1.260.000 kuna.

S četiri nova, Dom zdravlja trenutno raspolaže s 32 sanitetska vozila koja svake godine sveukupno prijeđu više od milijun kilometara. Stoga, potreba za zanavljanjem sanitetskih vozila postoji svake godine kako bi sigurnost pacijenata i zaposlenika Doma zdravlja bila na najvišoj razini.

„Svake godine, u suradnji sa Županijom, imamo u planu nabavku novih vozila tako da smo ove godine nabavili četiri što znači puno za pacijente diljem naše županije koji koriste usluge sanitetskog prijevoza. Prosječno mjesečno svako vozilo prijeđe 5000 kilometara, na godišnjoj razini je to 60 do 70 tisuća kilometara, a možda i više. Ova četiri vozila znače nam komfornost u prijevozu pacijenata, smanjenje broja popravaka jer vozila su svakodnevno na cesti i dolazi do različitih kvarova. Naravno da vozilo mora biti sigurno za prijevoz bolesnih ljudi u sve ustanove diljem Hrvatske, a i u kuće pacijenata od kuda se iz bolnice odvoze pacijenti koji su na liječenju“, rekla je ravnateljica Doma zdravlja BBŽ Ljubica Čaić.

„Prvo bih se zahvalio Županiji i županu na nabavci novih vozila jer nam to puno znači i neophodno nam je za posao. Prijeđemo oko 6000 kilometara mjesečno“, izjavio je vozač Pero Ćosić.

Potpisani ugovori s udrugama s područja općina Veliko Trojstvo, Šandrovac i Velika Pisanica Županija dala novac za djecu s teškoćama, planinare i školu jahanja

S druge strane, Zavod za hitnu medicinu BBŽ bogatiji je za dva nova vozila vrijedna 680.000 kuna koja su i opremljena vrijednom opremom u vidu  defibrilatora, respiratora, udlaga, vakuum madraca i ostalog u vrijednosti 300.000 kuna. Tako ukupna vrijednost dva nova vozila Zavoda za hitnu medicinu BBŽ s opremom iznosi milijun kuna. 

U konačnici ukupna vrijednost šest novih vozila koja će biti na raspolaganju županijskom Domu zdravlja i Zavodu za hitnu medicinu iznosi 2.260.000,00 kuna.

„Zahvaljujemo se županu i Županiji jer mi iz godine u godinu imamo u planu nabavu vozila. Za iduću godinu u planu je nabava vozila za Čazmu. Mi u ovom trenutku imamo šest vozila koja su u pogonu,  u svih pet gradova i stara su 2,8 godina. To su praktički nova vozila. Također, imamo još osam vozila koja nam služe za rezervu. Svako naše vozilo bez dodatne opreme košta 340 tisuća kuna. Statistički, godišnje na cijelom području županije imamo oko 7.5 tisuća hitnih intervencija na terenu, a ostatak do 25 tisuća su pacijenti koji dođu kod nas na pregled“, istaknuo je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BBŽ Stjepan Matoš.

Skupština donijela odluku Integracija zdravstvenih ustanova

Osim što brine o obnovi voznog parka, Bjelovarsko-bilogorska županija konstantno skrbi i o standardu liječenja u Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije.  Tako su tijekom prošlih godina obnovljene sve ambulante na području naše županije.

Ove godine u potpunosti su obnovljena i četiri velika Doma zdravlja u Čazmi, Daruvaru, Grubišnom Polju i Garešnici putem europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ i samih sredstava Bjelovarsko-bilogorske županije ukupno vrijednog 13,5 milijuna kuna.

Nakon završetka radova isti se opremaju  novom medicinskom opremom i aparaturom vrijednom ukupno 6 milijuna kuna koja obuhvaća 64 različite vrste dijagnostičko-terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija želi osigurati jednak standard u liječenju za građane našeg kraja, kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama, i uz velike projekte u zdravstvu, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ne treba zanemariti potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje naši pacijenti zapravo ostvaruju prvi kontakt s liječnikom.

Ulaganja su potrebna i u sekundarnu i primarnu zdravstvenu zaštitu. Naravno, ne treba zaboraviti niti one situacije u kojima se svi možemo naći, a to je da nam je potrebna hitna pomoć i sanitet. U svakoj od tih situacija moramo imati sigurnost. 2, 3 milijuna kuna u 2019. godini omogućilo je zanavljanje Doma zdravlja s 4 vozila i dva hitne pomoći. Vozila hitne pomoći su skuplja zbog toga što u okviru opreme imaju sve što je potrebno da bi se na licu mjesta mogla pružiti pomoć onome kome je potrebna.  To znači da imamo i opremu koja je vezana uz akutni infarkt miokarda i zbrinjavanje istoga, što je program koji mi provodimo. Ono što bih istaknuo je da kada se gleda kvaliteta, primjerice, hitne pomoći u okviru Hrvatske , mi smo peti po urgentnosti i kvaliteti temeljem mišljenja resornog Ministarstva zdravstva. To pokazuje da se ulaganja vide kroz pomoć našim sugrađanima“, naglasio je župan  Damir Bajs.