Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Potpisan sporazum Županije, Sveučilišta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta

Centar Hieronymianum postat će svjetsko središte za istraživanje baštine sv. Jeronima!

1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
U rujnu ove godine planiramo otići u Jeruzalem, na Sion u baziliku Marijina usnuća, postaviti spomenik svetom Jeronimu, u organizaciji Provincije franjevaca konventualaca i Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je župan Blaženko Boban

Sporazum o suradnji Splitsko-dalmatinske županije, Sveučilišta u Splitu i Katoličkog bogoslovnog fakulteta potpisali su župan Blaženko Boban, rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. sc. Dragan Ljutić i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, prof. dr. sc. don Mladen Parlov.

Klinički bolnički centar Split obilježio svoj dan, župan Boban poručio: ‘Ne osvrćemo se na kritičare, u KBC smo uložili 10 milijuna kn, ulagat ćemo i dalje!’

Promocija i u Vatikanu

U studenom 2019. godine Katolički bogoslovni fakultet u Splitu utemeljio je Centar za istraživanje djela i misli sv. Jeronima – Hieronymianum. Voditelj Centra je prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić. Centar će raditi na prevođenju i objavljivanju cjelokupnog djela sv. Jeronima. Organizirat će simpozije, međunarodne ljetne škole za postdiplomce, radionice te izrađivati kratke dokumentarne filmove o tim događanjima.

– Potpisali smo sporazum s Centrom za istraživanje djela i misli sv. Jeronima koji će voditi brigu i istraživati sakralnu, književnu i umjetničku baštinu vezanu za njegov život i djelo. Županija provodi niz aktivnosti kojima će obilježiti 1600 godina od smrti svetog Jeronima. U sklopu Dana kršćanske kulture 3. travnja predstavit ćemo knjigu Sveti Jeronim Dalmatinac, koju smo već promovirali u Zagrebu. Na Danima Mostarskog proljeća, 20. travnja planiramo napraviti promociju knjige na Sveučilištu u Mostaru, dok u drugoj polovici svibnja očekujemo promociju knjige i u Vatikanu. U rujnu ove godine planiramo otići u Jeruzalem, na Sion u baziliku Marijina usnuća, postaviti spomenik svetom Jeronimu, u organizaciji Provincije franjevaca konventualaca i Splitsko-dalmatinske županije. Nakon svega, 30. rujna obilježavamo Dan Splitsko-dalmatinske županije i dan našeg zaštitnika svetog Jeronima – rekao je Boban i napomenuo da sveti Jeronim nije samo zaštitnik Splitsko-dalmatinske županije nego i zaštitnik znanstvenika i studenata.

Predstavljen kulturno-turistički vodič „Podvodna baština Splitsko-dalmatinske županije“ Od 200 podvodnih arheoloških lokaliteta predstavili 28 najatraktivnijih, ‘ekstraklase’

Rektor Ljutić izjavio je da je samo prošle godine Županija pomogla različite sastavnice Sveučilišta s 1,850.000 kuna.

– Jedan od važnijih projekata u organizaciji Županije je i ovaj duhovni projekt svetog Jeronima. Ovo je kontinuitet potpore naše Županije splitskom Sveučilištu koje postaje sve bolje i zauzima sve više pozicije na rangu sveučilišta svijeta. Zahvaljujem i dekanu KBF–a profesoru Parlovu koji je smogao snage da iznjedrimo još jedan Centar pri KBF-u, vjerujući da će ubrzo prerasti u Institut – rekao je Ljutić.

Dekan splitskog KBF-a, prof. dr. sc. Mladen Parlov govorio je o nemjerljivom doprinosu svetog Jeronima izgradnji europske i hrvatske kulture.

Međunarodni simpoziji

– Cilj nam je od Centra sv. Jeronima stvoriti svjetsko središte za istraživanje njegovih djela i misli. Vjerujem da ćemo uspjeti kad u godinama koje slijede objavimo njegovu cjelovita sabrana djela svetog Jeronima (Opera omnia), čime ćemo dati nemjerljiv doprinos hrvatskoj i svjetskoj baštini – poručio je prof. Parlov.

Voditelj Centra, prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić govorio je o potrebi proučavanja života i djela sv. Jeronima Dalmatinca.

U Muzeju Mimara predstavljena knjiga S. Prosperova Novaka u nakladi Splitsko-dalmatinske županije Uglednici na predstavljanju knjige o sv. Jeronimu Dalmatincu, u publici predsjednica, ministri...

– Sv. Jeronim bio je veliki znanstvenik, teolog, egzeget i književnik. Želja nam je osvježiti njegovo djelo u našem narodu i kulturi te postaviti našu županiju kao središte jeronimovskih istraživanja. U ovom Centru želimo, koliko to bude moguće, objaviti sva Jeronimova djela u znanstvenom ruhu. Želja nam je u našem gradu imati međunarodne simpozije svake od dvije do tri godine – kazao je prof. Bodrožić.