Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Klinički bolnički centar Split obilježio svoj dan, župan Boban poručio:

‘Ne osvrćemo se na kritičare, u KBC smo uložili 10 milijuna kn, ulagat ćemo i dalje!’

1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Ministar Beroš potvrdio je da je potpisana suglasnost u iznosu od 9,2 milijuna kuna za nabavu jednog digitalnog mamografa, tri ultrazvučna aparata i jednog CT aparata

Klinički bolnički centar Split obilježio je svoj dan svečanom sjednicom Stručnog vijeća KBC-a, na kojoj su, nakon izlaganja ravnatelja KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julija Meštrovića, svoje pozdrave i čestitke prisutnima uputili Vili Beroš, ministar zdravstva, Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Splita, akademik Zvonko Kusić, Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, don Stjepan Šurlin u ime nadbiskupa splitsko-makarskog, Marija Županović, dugogodišnja legendarna glavna sestra i Marija Grančić, sadašnja glavna medicinska sestra.

Predstavljen kulturno-turistički vodič „Podvodna baština Splitsko-dalmatinske županije“ Od 200 podvodnih arheoloških lokaliteta predstavili 28 najatraktivnijih, ‘ekstraklase’

Čak 48 doktora znanosti

– KBC Split ima oko 1400 kreveta i 3800 zaposlenih. Od ukupnog broja liječnika jednu trećinu čine specijalizanti i mogu reći da je pred nama sjajna budućnost. Rekao bih da najveću vrijednost naše ustanove čine djelatnici. Nastavna smo baza Medicinskog fakulteta, kao i zdravstvenih studija medicinske škole – predstavio je uvodno ravnatelj Meštrović splitski KBC.

Naglasio je da su veliku pozornost posvetili opremanju i preuređivanju određenih odjela bolnice, primjerice onkologije, stacionarnog dijela zavoda za traumatologiju i ortopediju, a otvorili su i podružnicu u Zagvozdu. Objekt na Firulama energetski je obnovljen, a obje zgrade, Firule i Križine, priključene su na plin.

– Ove godine radimo na transplantacijskom programu, a započeli smo s organizacijom poslijediplomskih stručnih studija koje prije nismo imali tako da više nema potrebe za odlaskom izvan Splita za stručno usavršavanje. Od ukupnog broja zaposlenih, 134 kolegice i kolege su sa znanstveno-nastavnim zvanjem, od toga broja 48 doktora znanosti. To je silan znanstveni potencijal koji može biti pokretač razvoja Splita, Dalmacije i Hrvatske – zaključio je Meštrović.

Ministar Vili Beroš poručio je da mu je zadovoljstvo biti u ustanovi kojoj ne manjka vizije,  odlučnosti i dobre organizacije.

Župan Boban i ravnatelj Lučke uprave Maroević obišli radove u luci Sućuraj Od cara Franje Josipa nije se toliko radilo u lukama

– Potpisao sam suglasnost KBC-u Split u iznosu od 9,2 milijuna kuna za nabavu jednog digitalnog mamografa, tri ultrazvučna aparata i jednog CT aparata – donio je dobru vijest ministar Beroš.

Blaženko Boban naglasio je važnost poštovanja svih zaslužnih ljudi za razvoj splitskog KBC-a, od kojih neki više nisu među nama. Posebno je istaknuo one koji su ovaj KBC proslavili u vrijeme Domovinskog rata fuzirajući na određen način narod Hrvatske s Hrvatima iz Herceg-Bosne.

Samo lani dali 2,2 mil. kuna

– U to vrijeme ova je bolnica bila postavljena kao jedan od najboljih terenskih saniteta na svijetu, na čemu im iskreno hvala u ime cijele Splitsko-dalmatinske županije. Ovom prilikom apeliram na sve da se ne osvrćemo na one koji znaju kazati da nije obveza županije pomaganje  KBC-u  Split jer je riječ o bolnici nacionalnog karaktera. Takvima jasno treba reći da je KBC Split bolnica svih stanovnika Splitsko-dalmatinske županije i mnogo šire, i kao takva je obveza i lokalnih zajednica s ovog područja, a samim time i naše županije. Na takve zlurade komentare ne treba se osvrtati jer u pravilu to govore oni koji su više zavidni na vaš uspjeh nego što su žalosni na vlastiti neuspjeh. Naš cilj je gledati naprijed, za razvoj ovog kraja i naše županije. Splitsko-dalmatinska županija je u protekle četiri godine u KBC Split uložila 10,3 milijuna kuna, a samo u protekloj godini 2,2 milijuna kuna, a sve za dobrobit stanovnika naše županije. Tu ćemo kvalitetnu suradnju nastaviti – rekao je Boban.

Vrijednost 4,25 mil. kn Župan Boban uručio ključeve devet vozila za hitnu