Izbornik
Naslovnica Županije
Dronovi, senzori i snimanje

Centar za pametnu poljoprivredu utjecat će na razvoj cijele Slavonije

USPOSTAVA Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti strateški je projekt regionalnog razvoja VPŽ županije, a imat će utjecaj na rast i razvoj svih pet slavonskih županija
Foto: Kristijan Toplak
U sklopu projekta, vrijednog 234.278 eura, izrađena je tehnička dokumentacija te je analiziran potencijal za razvoj pametne poljoprivrede u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Održana je završna konferencija projekta Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti. U sklopu projekta, vrijednog 234.278 eura, izrađena je tehnička dokumentacija te analiziran potencijal za razvoj pametne poljoprivrede u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Izrađen je i plan uspostave i upravljanja Centrom za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti.

– U ovom trenutku imamo svu potrebnu tehničku dokumentaciju i građevinsku dozvolu za prijavu projekta za izgradnju i opremanje. Projektom se izradila i Strateška analiza za razvoj pametne poljoprivrede u Slavoniji, Baranji i Srijemu te Plan rada i uspostava Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti. Virovitičko-podravska županija prepoznala je potrebu za poslovnim centrom koji bi svojom veličinom i fleksibilnošću organizacije omogućio razvoj pametne poljoprivrede i ICT firmi. Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti nalazit će se u neposrednoj blizini Veleučilišta u Virovitici i Tehnološko-inovacijskog centra i predstavljat će žarište znanstveno istraživačkih aktivnosti u našoj županiji – istaknuo je Bojan Mijok, županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu.

Senzorika, dronovi
Uz pomoć suvremene i digitalne tehnologije svakom će se poljoprivrednom proizvođaču omogućiti trenutan uvid u parcelu i stanje usjeva, kontrolu bolesti, navodnjavanja i zaštitnih sredstava.

– Napravit ćemo senzoriku na poljoprivrednim površinama, koristiti dronove, snimati poljoprivredne usjeve i poljoprivredne površine. Uz pomoć naših ICT tvrtki podaci će se nalaziti u aplikaciji koja će biti instalirana na pametne telefone poljoprivrednika. Znamo da mnogo ulažu u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, traktori danas imaju sustave navigacije, prskalice se mogu same uključivati i isključivati pa će s pomoću softvera u traktorima i pametnom telefonu imati konkretan uvid u stanje na terenu i na sve potrebe pravodobno reagirati – zaključio je Mijok.

Uspostava Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti strateški je projekt regionalnog razvoja Virovitičko-podravske županije, a imat će utjecaj na rast i razvoj svih pet slavonskih županija, poručio je župan Igor Andrović.

Jačanje konkurentnosti
– Ovaj se projekt nalazi u Razvojnom sporazumu za Slavoniju, Baranju i Srijem. ICT industrija jedna je od najbrže rastućih industrija, a Virovitičko-podravska županija će automatizacijom proizvodnje i primjenom naprednih tehnologija te razvojem pametnih vještina približiti poljoprivrednu djelatnost tehnološkoj modernizaciji, uz poticanje uvođenja inovacija u proizvodne i poslovne procese, stvarajući tako novi koncept pametne poljoprivrede. Pomažemo time našim poljoprivrednicima jer primjena precizne poljoprivrede te integracija napredne tehnologije postaju ključne u jačanju konkurentnosti – naglasio je župan Andrović.

Zemljište za budući Centar darovao je grad Virovitica, a projekt je prijavljen uz podršku VIDRA-e.

Novo je parkiralište izgrađeno uz zgradu slatinskog Doma zdravlja. Postojeće parkiralište nije zadovoljavalo potrebe Investicija vrijedna 623.438 kuna Otvoreno novo parkiralište kod Doma zdravlja u Slatini Jedinstveni običaj prvosvibanjske proslave na motociklima u tom je gradu prvi put održan je davne 1920., a u medijima se pod nazivom Moto budnica prvi put spominje 1946. Jedinstveni događaj u kojem sudjeluju motociklisti iz čitave Republike Hrvatske, ali i susjednih zemalja Moto budnicu sa stogodišnjom tradicijom žele zaštititi kao kulturno dobro MOTIV dolaska je kulturna baština, očuvana priroda i gastronomija Turisti se odmiču od urbanog i uživaju u prirodi Turistički rezultati u županiji sve bolji, ove godine čak 45 posto više noćenja nego lani