Izbornik
Naslovnica Županije
Turisti se odmiču od urbanog i uživaju u prirodi

Turistički rezultati u županiji sve bolji, ove godine čak 45 posto više noćenja nego lani

MOTIV dolaska je kulturna baština, očuvana priroda i gastronomija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Prema službenim podacima sustava e-Visitor koji evidentira dolaske i noćenja na nacionalnoj razini, a koji su objavljeni na stranicama Hrvatske turističke zajednice, Brodsko-posavska županija ove je godine ostvarila najveći rast u Hrvatskoj.

Ukupno je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 35.685 noćenja, što je 10.652 ili 45 posto više u odnosu na isto razdoblje lani te 35 posto više u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.

Ulaganje u promociju i predan rad na očuvanju postojećih i privlačenju novih gostiju počeli su donositi rezultate.

– U zadnjih godinu dana evidentan je rast turističkih rezultata u kontinentalnoj Hrvatskoj, a poznato je da je Slavonija proglašena najboljom ruralnom destinacijom. Sada, evo, potpisujemo i sporazum s našim lokalnim turističkim zajednicama, a očekujemo od Hrvatske turističke zajednice ugovore u ukupnoj vrijednosti od 303 tisuće eura. Cilj je da budemo održivi i da svi zajedno postanemo cjelogodišnja turistička destinacija – kaže župan Danijel Marušić, predsjednik Turističke zajednice Brodsko-posavske županije.

Uz sve zlo koje je prouzročila, pandemija je slavonskom turizmu donijela i nešto dobro. Preusmjerila je s nacionalne i regionalne razine dio turista koji su se odlučili odmaknuti od urbanog i užurbanog i uživati u kontaktu s prirodom. Taj trend prisutan je i na svjetskoj razini.

– Važno je zadržati trend i u svemu biti inovativan, konkurentan i barem po nečemu drukčiji od susjeda. Puno toga ima cijela Slavonija, ali ono što je osnovni motiv dolaska u našu županiju je naša kulturna baština, očuvana priroda i okoliš te gastronomija po kojoj smo poznati na nacionalnoj razini, ali i šire – istaknula je Ružica Vidaković, direktorica županijske Turističke zajednice. 

Dramska, likovna, glazbena i filmska radionica malim su Zaprešićankama i Zaprešićanima omogućile da dio ljetnih praznika korisno i zabavno provedu u svom gradu Korisno i zabavno provođenje školskih praznika Ljetna škola i radionice oduševili djecu koja su slikala, snimala i pjevala ŽUPAN Ivan Celjak kaže da je riječ o obrtima koji su kulturna baština te imaju izuzetnu vrijednost Pomoć za tradicijske i umjetničke obrte Za 45 bespovratnih potpora Županija izdvojila 27.000 € Hrvatske ceste potvrdile su kako se od ponedjeljka za sav promet opet pušta nadvožnjak nad prugom na državnoj cesti DC2 na južnom ulazu u Koprivnicu koji je zbog obnove bio zatvoren od 21. ožujka Nema više prometnih gužvi Lakše u prometu – nadvožnjak gotov, počinje gradnja rotora