Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Proslavljene tri godine Narodne knjižnice i čitaonice Klis

Čestitka Kliškoj knjižnici: Novcem iz europskih fondova osvijetljena tvrđava Klis

Kliška tvrđava
1/9
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Veliku pozornost ovoga ljeta izazvala je knjiga Biljke tvrđave Klis, autora Ivana Limića i Vedrana Šegote

Narodna knjižnica i čitaonica u Klisu proslavila je svoj treći rođendan. Svečana proslava održana je u petak, u prostorijama Narodne knjižnice gdje je za goste i uzvanike pripremljen zanimljiv i bogat program. 
Prikazan je promotivni kratki film o Narodnoj knjižnici i čitaonici u Klisu kojeg su samostalno snimile i režirale učenice Osnovne škole Petra Kružića. Uz to uzvanici su imali prilike uživati u nastupu kliške ženske klape Besida. 
 Prisutnima su se obratili načelnik Općine Klis Jakov Vetma te vršiteljica dužnosti ravnateljice Narodne knjižnice i čitaonice Lea Smodlaka.

Klis Investicija od 700.000 kuna U Općini Klis otvorene prve jaslice u koje će se smjestiti dvadesetero mališana

Puno novih naslova

Oboje su istaknuli zadovoljstvo dosadašnjim radom knjižnice i iznijeli ambiciozne planove za budućnost. Ravnateljica knjižnice Lea Smodlaka u svom govoru dotakla se teme funkcije knjižnice u suvremenom društvu, odnosno uloge knjižnice u svakodnevnom životu lokalne zajednice. 
– Knjižnica ne postoji bez svojih korisnika, a Narodna knjižnica i čitaonica u Klisu postala je dnevni boravak svoje zajednice, što nas iznimno raduje – sa zadovoljstvom je rekla Smodlaka. Izneseni su i brojni planovi koji uključuju nova događanja. Najavljenu su i noviteti, odnosno izmjene, u prostoru knjižnice koji su nužni zbog velikog broja novih naslova. Inače, knjižnica je smještena na drugom katu bivše škole, a njezin rad u Klisu je obnovljen nakon punih stotinu godina.
Načelnik Vetma je naglasio da kultura nikad ne smije biti trošak.

Prizor za pamćenje Kliška tvrđava osvijetljena novom rasvjetom


– Kultura spaja ljude, čini ih boljima, otvara prozore prema svijetu i odgaja djecu u međusobnom prihvaćanju i prihvaćanju različitosti te je uloga knjižnice u tome izuzetno bitna – istaknuo je Vetma koji je čestitao kliškoj Narodnoj knjižnici i čitaonici na kvalitetnom radu.
U sklopu proslave trećeg rođendana napravljena je i izložba dječjih radova nastalih u okviru projekta Knjižnice, koji je nosio naziv PUTUJ (S)MJESTA, a koji se održavao kroz čitavu 2019. godinu gostovanjem vodećih hrvatskih putopisaca koji su svojim pričama slušatelje vodili u daleke, zanimljive dijelove svijeta te održavanjem likovnih radionica na atraktivnim kliškim lokacijama. Program je uživao i potporu Ministarstva kulture. Tako su Klišanima svoje zgode prenosili Vedran Bađun koji je pričao o Amazoni, himalajac Stipe Božić, Jasen Boko koji se pisjetio zgoda s Puta svile, Boris Rukavina koji je motorom proputovao pola svijeta i drugi. 
 Ravnateljica Smodlaka istaknula je zadovoljstvo i vlastitim objavljenim edicijama Narodne knjižnice i čitaonice Klis te je najavila puno novih naslova u budućem radu.

Rekordna godina Tvrđavu Klis posjetio stotisućiti gost ove godine

Knjiga Biljke tvrđave Klis

Veliku pozornost ovoga ljeta izazvala je knjiga Biljke tvrđave Klis, autora Ivana Limića i Vedrana Šegote. Knjiga je rezultat dvogodišnjeg istraživanja autora, napisana je na pet jezika i svojevrsni je originalni turistički vodič kroz klišku tvrđavu, veličanstvenom spomeniku kulture koji je Klisu omogućio snažan turistički razvoj. U petak je, u čast rođendana Knjižnice, tvrđava Klis bila osvijetljena, iako će službeno rasvjeta, financirana sredstvima iz europskih fondova, početi raditi za nekih mjesec dana. Još uvijek je u fazi ispitivanja i štimanja, ali u petak su uzvanici rođendanske proslave na putu prema Klisu uživali u pogledu na osvjetljenu Tvrđavu.