Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Položili majstorski ispit

Cijene usluga obrtnika rastu, plaće i dalje male

Majstorski ispiti u Karlovcu
1/5
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
U Obrtničkoj komori Karlovačke županije jučer su podijeljeni majstorski ispiti i uvjerenja za 44 obrtnika u 16 zanimanja

Karlovčanin Mile Mihajlović prije pet je godina otišao kao stolar raditi u Njemačku. Zaposlio se u privatnoj tvrtki, radi drvene stepenice i zadovoljan je napredovanjem i plaćom.

Aquatika Suradnja zbog turizma Baraćeve špilje, Aquatika i Ivanina kuća bajke - mjesto koje turisti moraju obići

– Došla je kriza, većina je obrta loše radila, plaće su bile malene pa sam otišao s obitelji u Njemačku. Stolar sam po zanimanju, time se moja obitelj bavi već 120 godina i rekao sam sebi; znam i hoću raditi, a ovako ne možemo preživjeti i otišao sam. Danas je situacija u Hrvatskoj bolja, ali po onome što mi kolege govore, plaće radnika i dalje su malene. Za mene i moju obitelj nema povratka – govori nam Mile koji je s još 43 obrtnika u 16 zanimanja položio majstorski ispit i dobio potvrdu Obrtničke komore Karlovačke županije.

Time su stekli najviši stupanj obrazovanja u struci; kao majstori mogu otvoriti svoj obrt, učiti mlađe kolege, ali time garantiraju i kvalitetu usluge koju pružaju. Za razliku od Mile, dio obrtnika koje je dobilo majstorsko zvanje već radi u obiteljskoj tvrtki i zadovoljni su, a oni koji rade kod privatnika uglavnom nam svjedoče o tome da, iako cijene usluga obrtnika rastu, plaće zaposlenika i dalje su malene.

– Automehaničari, elektromehaničari, kozmetičari, mesari, kuhari, stolari, pekari, zidari, vodoinstalateri, svi koji su danas postali majstori bave se deficitarnim zanimanjima. Danas je u županiji 1825 obrtnika, oporavljamo se lagano, no to je još uvijek 400 manje nego na početku krize – kazao je Darko Stanković, predsjednik županijske Obrtničke komore.

Jednostavnije parkiranje Besplatno korištenje Jeftinije parkiranje u Karlovcu putem nove aplikacije za građane PayDo