Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Centar za ljevarstvo – SIMET u Sisku

Cilj je visokostručna radna snaga s novim znanjima te oprema kakve neće biti drugdje u Hrvatskoj

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Metalurški fakultet u Sisku će uskoro dobiti moderni Centar za ljevarstvo, a projekt financira Europska unija s 40 milijuna kuna

I službeno je započeo projekt Metalurškog fakulteta „Centar za ljevarstvo – SIMET“, u kojem je Sisačko-moslavačka županija projektni partner.

56,5 milijuna kuna za održavanje županijskih cesta Najskuplji će biti radovi u Plesmu te Gornjem i Donjem Javornju

Projekt vrijedan 40 milijuna kuna financira Europska unija. Od toga 30 milijuna kuna odlazi na nabavu opreme, a osim edukacije studenata Centar za ljevarstvo bio bi nositelj organizacije Međunarodnog savjetovanja ljevača te ostalih oblika cjeloživotnog učenja putem seminara, predavanja, radionica i tribina.

Nove teme i izazovi

– Pokretanje Centra mnogo znači za Sisak, Županiju, ali i za Hrvatsku. To je ulaganje u znanstveno-istraživačku opremu, to su novi studijski programi, to je visokostručna radna snaga s novim znanjima, vještinama i kompetencijama koje mogu steći upravo na ovakvoj opremi kakve neće biti drugdje u Hrvatskoj – rekla je izv. prof. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac, dekanica Metalurškog fakulteta, dodavši kako je budući Centar za ljevarstvo korak k prilagođavanju Fakulteta i studijskih programa tržištu rada. S tim u skladu na fakultetu se promišlja i o novim studijskim programima.

Sjednica Županijske skupštine Uređaj za magnetsku rezonanciju je nabavljen, a nakon uređenja prostora trebao bi biti pušten u rad iza 15. travnja

– Jedan od njih je u evaluaciji, a riječ je o programu ‘Sigurnost i zdravlje na radu i okolišu’. U suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje, Građevinskim fakultetom te Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije promišljamo studijski program ‘Inženjerstvo tehničkih materijala’. Riječ je o potpuno novim temama i izazovima za koje vjerujem da će biti atraktivni – dodala je dekanica.

Provedba projekta rezultirat će adaptacijom, opremanjem i stavljanjem u funkciju Centra za ljevarstvo – SIMET, koji je u sklopu Metalurškog fakulteta Sisak.

Pratimo trendove

U svrhu povezivanja poduzetnika, znanstveno-istraživačkih funkcija i javnog sektora, znanstveno-istraživačka oprema nabavljena u sklopu projekta služit će kvalitetnijem prijenosu znanja i rezultata istraživanja, poboljšanju umreženosti poduzetnika i proizvodnih procesa, te smanjenju troškova proizvodnje.

sisak Poduzetnički krediti 2018. - 2019. godine Kamate su prvi put smanjene na gotovo nula posto

– Velik je ovo projekt za Metalurški fakultet, ali i za Sveučilište, a posebno za našu županiju koja ima sreću da imamo takvu ustanovu. Ovim projektom želimo postati mjesto konkurentno za određena znanja, za određene tehnologije. Metalurški fakultet sa svojim dugogodišnjim iskustvom nije slučajno u Sisku. Nastao je kao potreba tadašnjeg gospodarstva koje se nažalost ugasilo. Sada pronalazimo nova rješenja kojima bismo ponudili nešto novo, nešto što prati trendove i gospodarstvo, ali i općenito razvoj tehnologije u području metalurgije, ljevarstva, znanosti – zaključio je župan Ivo Žinić.

Uz pomoć Županije i Ministarstva pounjska općina je napokon dobila prostor za predškolce U vrtić u Hrvatskoj Dubici krenulo je dvadesetak mališana