Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Poduzetnički krediti 2018. - 2019. godine

Kamate su prvi put smanjene na gotovo nula posto

sisak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Natječaj je otvoren 7. ožujka, prijave su u tijeku. Rok otplate je 10, a poček dvije godine, najniži iznos kredita je 50.000 kuna, a gornje granice nema

Dodaci Ugovoru za projekt “Poduzetnički krediti 2018. – 2019.“ potpisani su protekli tjedan u sjedištu Sisačko-moslavačke županije u Sisku. Zajedno sa Županijom na projektu poduzetničkih kredita nastavljaju tako suradnju gradovi Petrinja, Kutina, Novska, Hrvatska Kostajnica, Popovača i Glina, te općine Lekenik, Lipovljani, Topusko, Donji Kukuruzari, Dvor, Majur i Hrvatska Dubica.

Studentske stipendije iznose 700 kn, a učeničke 500 kn mjesečno Ove godine 195 novih stipendija učenicima i studentima Žinić: Imamo jedan od najvećih fondova za stipendiranje u Republici Hrvatskoj

Dosad odobreno 13 kredita

– Cilj je omogućavanje našim poduzetnicima da dobiju određena sredstva za poslovanje i otvaranje novih poslovnih objekata. Cilj je pomoći obrtima, mikropoduzećima, zadrugama, ali i profitnim ustanovama. Dakle, svi ti partneri su prihvatljivi i već imamo dosta upita za ovu novu kreditnu liniju. Kreditni fond u ovoj liniji je sto milijuna kuna, a u prošloj godini smo potpisali 13 kredita, dok je ukupno na natječaj bilo prijavljeno 20 zahtjeva od čega je jedan odbijen, 13 je odobreno, pet je u rješavanju kod banaka i jedan je odustao. Ukupni iznos odobrenih kredita je 11,23 milijuna kuna, a na ovaj način zaposlilo se 26 radnika i još je omogućena opstojnost triju radnih mjesta – dodao je župan pojasnivši kako je aneks bio nužan jer su banke koje prate kreditnu liniju smanjile kamatnu stopu.

Ivan Celjak Od ukupnog broja zaposlenih žene čine 70 posto Celjak: U upravi Sisačko-moslavačke županije žena je osjetno više nego muškaraca

Kako je Županija subvencionirala kamate s 2% za gospodarske djelatnosti, za uslužne djelatnosti 1%, a isto tako je i kod jedinica lokalne samouprave, sada, nakon smanjenja kamatnih stopa banaka, u konačnici postoji mogućnost da poduzetnici dobiju kredite s 0% kamata.

– Prvi put u ovoj kreditnoj liniji i u poduzetničkim kreditima omogućena je kamata od gotovo 0%. Vjerujem da će ova kreditna linija biti itekako zanimljiva – istaknuo je župan Žinić.

Javni poziv za nastavak ove kreditne linije je objavljen 7. ožujka, na web-stranicama SMŽ-a, tako da se poduzetnici već mogu javljati za iskorištavanje ovih kredita. Rok otplate je deset godina, poček je dvije godine, najniži iznos kredita je 50 tisuća kuna, a gornje granice nema.

brza cesta Do 1. rujna Stiže master-plan prometnog razvoja županije

Brzo riješe administraciju

– U Proračunu SMŽ-a za 2019.osigurano je 9,949.180 kuna za poticanje malog gospodarstva i turizma – zaključio je župan.

Jedan od gradova koji su uključeni je i Kutina čiji gradonačelnik Zlatko Babić projekt smatra izuzetno pozitivnim i važnim.

– Cijeni se fleksibilnost i brzina. Znači, naši poduzetnici koji se prijave na natječaj i koji žele realizirati kredit, relativno brzo rješavaju svu administraciju koja je potrebna u Županiji, gradovima i općinama te su time više nego zadovoljni. Kada dobiju potpis i jamstvo Županije, grada ili općine sve puno lakše rješavaju i u banci zahvaljujući i ovim Ugovorima koje smo potpisali – rekao je Babić.

Stambeno zbrinjavanje na području županije Kosovski Hrvati u Dumačama uskoro će dobiti kuće u vlasništvo