Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dobroslavić u izaslanstvu koje je posjetilo hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori

Crnogorski Hrvati zahvalni na pomoći hrvatske države, Dubrovačke županije i Dubrovnika

Hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori posjetili su predsjednik Sabora Gordan Jandroković, župan Božo Galić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković
1/2
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Hrvatsko izaslanstvo je tijekom posjeta Crnoj Gori posjetilo i nekoliko sakralnih objekata

Župan Nikola Dobroslavić bio je član izaslanstva koje je, na čelu s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, posjetilo predstavnike političkog, kulturnog i vjerskog života hrvatske zajednice u Crnoj Gori. U izaslanstvu su bili i saborski zastupnik Branko Bačić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, a u pratnji im je bio hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

dubrovačko-neretvanska županija Podrška humanitarnoj utakmici Hrvatske ragbi reprezentacije i reprezentacije Sveučilišta Oxford

Manje od 7000 Hrvata

Svoj posjet hrvatsko je izaslanstvo započelo u Kotoru, susretom s biskupom Kotorske biskupije mons. Ilijom Janjićem te obilaskom katedrale sv. Tripuna, najstarije na istočnoj obali Jadrana, i njezine riznice koja je među najbogatijima u Europi. Tom je prigodom predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković zahvalio biskupu Janjiću na trudu koji je uložio svih ovih godina u očuvanje kulturne i vjerske baštine i okupljanje Hrvata na području Boke kotorske.

U Kotoru se hrvatsko izaslanstvo sastalo i s predstavnicima Hrvatskog građanskog društva Crne Gore. Predsjednik tog društva Mario Brguljan zahvalio je na podršci hrvatskoj državi, ali i DNŽ-u i Gradu Dubrovniku, naglasivši pritom da ta potpora uvelike pomaže djelovanju HGD-a. Tijekom susreta istaknuta je uloga Društva u očuvanju identiteta, običaja i tradicije hrvatskog naroda. Hrvata je u Crnoj Gori manje od 7000.

– Hrvati u Crnoj Gori su spona, važan most između dviju zemalja i hrvatska Vlada snažno podupire njihove aktivnosti u tom kontekstu – naglasio je Jandroković.

Na konferenciji se raspravljalo i o novom proračunu EU U Dubrovniku održana dva skupa o kohezijskoj politici, župan Dobroslavić poručio: ‘S izazovima se moramo suočiti, ali ne na štetu kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike’

Poduzetnici zadovoljni

Tijekom kratkog obilaska otočića Gospe od Škrpjela, izaslanstvo je u pratnji don Srećka Majića obišlo i crkvicu, a posjet Crnoj Gori je nastavljen je u Donjoj Lastvi susretom s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i Hrvatskom građanskom inicijativom.
Sastanku su nazočili predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković sa suradnicima, v.d. predsjednik HGI Josip Hržetić i zastupnik HGI u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović te potpredsjednik općine Tivat Ilija Janović. Na sastanku je bilo riječi o radu Hrvatskog nacionalnog vijeća, a posebno Građanske inicijative kao političke stranke koja je zastupljena u Skupštini CG-a. Istaknuti su i neki problemi s kojima se Hrvati kao najmanja nacionalna zajednica u Crnoj Gori susreću, kao što je status Bokeljske mornarice kao baštine Hrvata i Kotorske biskupije te prostora za djelovanje stranke i Vijeća.

Posjet hrvatskoj zajednici završio je sastankom s predstavnicima hrvatske poslovne zajednice u toj zemlji, tijekom kojega je bilo riječi o iskustvima hrvatskih tvrtki u poslovanju u Crnoj Gori. Poduzetnici su zadovoljni suradnjom koju namjeravaju produbljivati. Ina je, primjerice, odlično prihvaćena na crnogorskom tržištu i planira širiti poslovanje.

Dubrovnik Na dubrovačkoj sjednici Vlade RH donesene odluke o ulaganju od 4,5 milijardi kuna Dubrovniku nova cesta do zračne luke, Metkoviću dnevna bolnica...