Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Na dubrovačkoj sjednici Vlade RH donesene odluke o ulaganju od 4,5 milijardi kuna

Dubrovniku nova cesta do zračne luke, Metkoviću dnevna bolnica...

Dubrovnik
1/4
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Raspravljalo se i o projektima ulaganja u lučku infrastrukturu

Ukupna vrijednost odluka važnih za Dubrovačko-neretvansku županiju usvojenih na zasjedanju Vlade RH u Dubrovniku, zajedno s ugovorima potpisanim poslije sjednice je oko 4,5 milijarde kuna.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je da je ova Vlada napokon riješila dva vrlo bitna pitanja za ovu županiju, a to su priznanje, odnosno potvrda regionalnog statusa, ali i projekt Pelješkog mosta koji će napokon povezati jug Hrvatske s njezinim ostatkom.
Dodao je i da Dubrovačko-neretvanska županija spada među razvijenije županije, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je u velikosrpskoj agresiji pretrpjela okupaciju i razaranje.

Avion Vukovarski i dubrovački župani razgovarali o većoj suradnji plave i zelene Hrvatske Tražit će subvencije za avionske karte Osijek - Dubrovnik

– Županija ima osjetljiv i ranjiv geostrateški položaj. Dijelom smo odijeljeni od ostatka zemlje i prometno nepovezani – upozorio je Dobroslavić i kao važnu točku na dnevnom redu sjednice Vlade istaknuo zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za osiguranje izrade studijske dokumentacije radi ostvarivanja Projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom na sustav mreža autocesta Republike Hrvatske na potezu od čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do Grada Dubrovnika.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Vodoopskrba za 1156 osoba

Projekt gradnje nove ceste Grad Dubrovnik (Osojnik) – Zračna luka Dubrovnik – granica s Crnom Gorom na sjednici je stavljen na listu strateških investicijskih projekata. Također, prihvaćen je zaključak u vezi s realizacijom Projekta obnove i rekonstrukcije državne ceste DC8 na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Donesena je i odluka o proglašenju projekta “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik” strateškim investicijskim projektom RH. Realizacijom ovog projekta još 1156 stanovnika imat će omogućen pristup javnom sustavu vodoopskrbe. Planira se financirati sredstvima iz fondova EU, a procijenjena vrijednost investicije iznosi više od 822 milijuna kuna.

Lukobran Puntin Županija uređuje osam luka sredstvima Europske unije Dobili građevinsku dozvolu za Puntin

Usvojen je i zaključak kojim je Vlada iskazala potporu projektu gradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje čime će se riješiti problem zbrinjavanja otpada Dubrovačko-neretvanske županije. U javno savjetovanje upućen je zakon koji se odnosi na odštetu radnika Plobesta.

Prihvaćen je i projekt organizacije Dnevne bolnice Opće bolnice Dubrovnik za potrebe stanovnika Grada Metkovića i okolnih općina. Ministar zdravstva Milan Kujundžić izvijestio je da je osigurano 1,5 milijuna kuna za početak njezina rada.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Potpisana 52 ugovora

Vlada je usvojila i odluku kojom se iskazuje podrška gradnji kongresnog centra u Dubrovniku koji je preduvjet cjelogodišnjeg turističkog poslovanja.

Usvojen je i zaključak o izradi studije izvodivosti s pripremom projekta uspostave javnog električnog brodskog prometnog prijevoza na području Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Doneseni su zaključci u vezi s pripremom niza projekata ulaganja u lučku infrastrukturu vrijednih više stotina milijuna kuna.

Cavtat glasovanje do 5. veljače I hrvatski grad nominiran za najbolju europsku destinaciju

Vlada je donijela i odluku o pripremi projekta Memorijalna zbirka “Oliver Dragojević” u Veloj Luci te o potpori projektu uređenja i opremanja kuće Marka Pola u Korčuli. S ciljem održivog razvoja otoka, posebno onih najudaljenijih od kopna, Vlada podržava Projekt uređenja i opremanja Učeničkog doma u Korčuli.

Vlada je potom prihvatila i zaključak u vezi projekta “Križni put Serpentine Srđa i Dubrovnik u Domovinskom ratu”. Ministarstvu hrvatskih branitelja dana je suglasnost za prodaju 43 stambene jedinice – stana, i dodatnih 20 garažnih i parkirališnih mjesta s Gradom Dubrovnikom.

Zasjedanje Vlade RH u Dubrovniku završilo je potpisivanjem čak 52 ugovora, 18 sporazuma, uručivanjem dvije tabularne isprave i dvije odluke, ukupne vrijednosti više od 4,5 milijardi kuna. S dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem potpisani su ugovori za proširenje ITU mehanizma, što će im proširiti mogućnost korištenja fondova EU te ugovor za intervencijski plan Dubrovačko-neretvanske županije koji obuhvaća gradove Metković i Opuzen te općine Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno.

Korčula Korčula Počele pripreme za rekonstrukciju ceste do trajektne luke Polačište