Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Vukovarski i dubrovački župani razgovarali o većoj suradnji plave i zelene Hrvatske

Tražit će subvencije za avionske karte Osijek - Dubrovnik

Avion
1/2
Foto: PA/PIXSELL/Ilustracija
Glavni cilj sastanka je doznati što je potrebno hotelijerima na jugu Hrvatske. Mi želimo spasiti naše OPG-ove, stoga smo i osnovali Agro-klaster. U 10 godina izgubili smo 3000 domaćinstava, kaže župan Božo Galić

Iako se o suradnji “zelene” i “plave” Hrvatske govori godinama, ona još uvijek nije dostigla razinu koja bi zadovoljila sve sudionike te priče. Stoga je u dubrovačkoj Palači Ranjina održan radni sastanak čelnika Vukovarsko-srijemske i Dubrovačko-neretvanske županije na kojem se razgovaralo na temu uspostave snažnije gospodarske suradnje između kopna i mora, odnosno “zelene” i “plave” Hrvatske.

suncokret Turizam Prijam za dobitnike nagrade Suncokret

Problem troškovi prijevoza

Zaključeno je da postoji prostor za suradnju u plasiranju proizvoda iz Vukovarsko-srijemske županije u turistički sektor u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Najavljeno je kako će se organizirati i prezentacija tih proizvoda na tradicionalnom susretu vinara s ugostiteljima i hotelijerima. Organizirat će se i posjet predstavnika turističkih agencija najjužnije hrvatske županije Slavoniji kako bi se istražili mogući načini suradnje i premostili problemi prostorne udaljenosti, ali i troškova prijevoza. Dogovoreno je kako će se tražiti subvencioniranje avionske linije Osijek – Dubrovnik.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

– Glavni cilj sastanka je doznati što je potrebno hotelijerima na jugu Hrvatske. Mi želimo spasiti naše OPG-ove, stoga smo i osnovali Agro-klaster, u suradnji Županije s nekoliko općina te s Poljoprivrednim Fakultetom u Osijeku i Zadrugom “Vinkovačka šparoga”. Ovo nam je prva godina i idemo u dobrom pravcu. U 10 godina izgubili smo 3000 domaćinstava. Sada ih funkcionira oko 6000. Mi kao Županija radimo infrastrukturu, a ovdje želimo znati kako možemo konkretno surađivati – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Dodao je kako bi ovakva suradnja spasila mnoga slavonska obiteljska gospodarstva te da i osobno može garantirati visoku kvalitetu proizvoda iz županije.

Luka Vukovar indeks gospodarske snage Zbog rasta izvoza županija skočila 5 mjesta na ljestvici razvijenosti

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podsjetio je kako suradnja “plave” i “zelene” Hrvatske dugo postoji na nekoliko razina ali i da uvijek ima mjesta za napredak.

– Ostvarivanje te suradnje nije jednostavno, na tome treba ustrajno raditi. Mi svake godine poklanjamo Vukovarsko-srijemskoj županiji jedan tegljač mandarina, a oni su nama ove godine poklonili tegljač jabuka. To je naravno sve simbolika, ali pokazuje kakve prijateljske odnose imamo – rekao je Dobroslavić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i kulturu Marija Budimir istaknula je želju da slavonske manifestacije i znamenitosti uđu u organizirane posjete turističkih agencija DNŽ-a.

Obilježene obljetnice priznavanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja 'Reintegracija će biti do kraja gotova tek kad zločinci budu odgovarali za svoje zločine'

Domaći proizvod prestiž

Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar napomenuo je kako se u Slavoniji proizvode i “klasični” proizvodi, ali i domaće šparoge.

– Uspostavili smo kontakte s hotelijerima iz Istre, osnovali smo šest podklastera koje povezujemo s potrošačima, odnosno hotelijerima. Kod nas već funkcionira klaster vina i meda, imamo nekih 140 prehrambenih artikala koje možemo ponuditi u dovoljnoj količini. Mijenja se svijest ljudi o potrošnji domaćih proizvoda, jer danas je stvar prestiža imati domaći proizvod – zaključio je Podolar. 

U tijeku je niz projekata vezanih uz navodnjavanje koji će se provoditi idućih godina Navodnjavanje na području Vukovarsko-srijemske županije Pod poticajima je oko 125.000 hektara zemljišta, a navodnjava se njih tek 2500