Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Navodnjavanje na području Vukovarsko-srijemske županije

Pod poticajima je oko 125.000 hektara zemljišta, a navodnjava se njih tek 2500

U tijeku je niz projekata vezanih uz navodnjavanje koji će se provoditi idućih godina
1/9
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Radi se i na objektu za doradu, skladištenje i distribuciju voća i povrća. Lokacija Centra predviđena je u Općini Cerna, u industrijskoj zoni, a udaljena je 500-tinjak metara od javnog sustava navodnjavanja Blata-Cerna

Zbog klimatskih promjena i sve češćih i duljih sušnih razdoblja navodnjavanje poljoprivrednih površina postaje sve važnije i gotovo nezaobilazno u planiranju. Upravo stoga županijska tijela već godinama rade na projektima navodnjavanja na području cijele Vukovarsko-srijemske županije.

Demografski oporavak demografski oporavak Za prvu nekretninu i za poduzetnike Županija daje 1,7 milijuna

– Iluzija je očekivati da možemo osigurati navodnjavanje cijele županije, ali možemo učiniti da te površine budu što veće. Navodnjavanje s jedne strane omogućava osiguravanje kvalitetnih prinosa tijekom sušnih mjeseci, ali isto tako omogućava poljoprivrednicima da se odluče za isplativije i radno intenzivnije kulture gdje bi na manjim površinama mogli ostvarivati iste ili više prihode nego do sada – kaže voditelj županijskog Odsjeka za infrastrukturu u Upravnom odjelu za poljoprivredu i infrastrukturu Hranimir Jurić.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Klimatske promjene

Pojašnjava i kako je na području županije oko 125.000 hektara pod poticajima, a navodnjava se svega oko 2500 hektara što samo, kako je rekao, govori koliko posla ima. Kaže i kako je 2005. godine usvojen Nacionalni plan navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem kao i da je zahvaljujući prirodnim karakteristikama područja i izraženom interesu potencijalnih korisnika sustava navodnjavanja godinu kasnije izrađen i "Plan navodnjavanja za područje VSŽ-a".

Kulen Potpisani ugovori o dodjeli potpora za suhomesnate proizvode Pet proizvođača dobilo novac da legalizira, ali i modernizira proizvodnju suhog mesa

Jurić kaže kako je Vukovarsko-srijemska županija uspješna u povlačenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja te da prema svojim topografskim, pedološkim i klimatskim karakteristikama ima sve preduvjete za razvoj intenzivnog poljodjelstva s osnovnim ciljem proizvodnje hrane.

– Kako bi se proizvodnja mogla i dalje razvijati, potpisani su ugovori za financiranje sustava javnog navodnjavanja u županiji vrijedni gotovo 72 milijuna kuna. Radi se o sustavima navodnjavanja Blata – Cerna te Sopot – Vinkovci – istaknuo je Jurić.

Radovi na ta dva sustava započeti su lani krajem ljeta, a rok za izvođenje je 18 mjeseci. U tijeku je rad i na nizu drugih projekata koji su vezani uz navodnjavanje, a provodit će se idućih godina.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

zdravko kelić 'Sad smo spremniji za poplave, vidjeli smo gdje smo griješili i puno iz toga naučili'

Suvremena tehnologija

Jurić dodaje kako je uz sustave navodnjavanja Županija pokrenula projekt Agrotehnološki centar VSŽ-a. Radi se razvojnom projektu od strateške važnosti za područje županije.

– To je objekt za doradu, skladištenje i distribuciju voća i povrća. Lokacija Centra predviđena je u Općini Cerna, u industrijskoj zoni, a udaljena je 500-tinjak metara od javnog sustava navodnjavanja Blata-Cerna. Kako moderna poljoprivreda u globalnoj eri treba biti tržišno orijentirana, tako treba znati i odgovoriti na promjene u ponudi i potražnji. Nužno je primijeniti suvremenu tehnologiju u proizvodnom procesu, te uz prilagođene uvjete započeti s navodnjavanjem proizvodnih površina jer će se time podići produktivnost, a što bi za jedno gospodarstvo rezultiralo ostvarivanjem dobrih prihoda od poljoprivredne proizvodnje – pojasnio je Jurić.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Djeca i župan isprobali su kako rade mobilni uređaji Zaživio županijski projekt “Virtualna stvarnost u Bibliobusu” VR naočale na oči i uđete u svijet Ružičke, rimskih careva iz Cibale Županijska i gradske Turističke zajednice dobile su nove logotipe Turističkom prepoznatljivošću do još boljih rezultata Hologrami dvojice banova i nobelovca pričaju s turistima