Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Zaživio županijski projekt “Virtualna stvarnost u Bibliobusu”

VR naočale na oči i uđete u svijet Ružičke, rimskih careva iz Cibale

Djeca i župan isprobali su kako rade mobilni uređaji
1/5
Foto: Branimir Bradarić
Ova će tehnologija na zanimljiv i inovativan način osnovnoškolcima približiti povijest ovih prostora, kaže vukovarsko-srijemski župan Božo Galić

Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo kulture Vlade RH realizirali su projekt pod nazivom “Virtualna stvarnost u Bibliobusu” koji je zaživio u Bibliobusu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

“Gdje si sada?”, “Što vidiš?”

Voditeljica Matične službe narodne i školske knjižnice VSŽ-a Iva Grković pojasnila je kako izgleda ovaj projekt. Kada uđete u Bibliobus, na glavu stavite poseban mobilni uređaj i zagledate se, primjerice, u nogometnu loptu. Odjednom se pojavite na gradskom trgu u Županji, a putem slušalica slušate priču o prvoj nogometnoj lopti. Potom mlada tenisačica priča o počecima igranja tenisa u Županji.

Srijemski doručak u Zagrebu Srijemski doručak predstavljen i u Zagrebu Nigerijki Boromise svidio 
se kulen i pečena kobasica s flekicama

– Kada se na polici s predmetima približite epruveti, iz nje se pojavljuje vukovarski nobelovac Lavoslav Ružička koji govori o sebi i svojim postignućima. Na sličan način predstavljeni su Vučedolska golubica, Orion, rimski carevi rođeni u Cibalama, hrast lužnjak, Suvara iz Otoka, Josip Runjanin, Antun Gustav Matoš, stara gradska jezgra Iloka, željeznička pruga, rijeka Dunav, manifestacija Vinkovačke jeseni i vukovarski Vodotoranj – rekla je Grković.

Županijska pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Marija Budimir istaknula je kako je u ovom projektu osigurano 20 mobilnih uređaja s aplikacijama i VR naočalama.

Vlado Ferbežar iz Otoka istaknuo je kako se, osim uzgajanja svinja, mora brinuti o puno drugih stvari u ponudi već od iduće sezone Slavonski poljoprivrednici i istarski hotelijeri dogovaraju suradnju

– Vjerujemo da će djeci to posebno biti zanimljivo i da će sada na zanimljiviji način učiti o povijesti i zanimljivostima iz naše županije. Djeca će sada puno lakše i brže učiti o nekim dijelovima naše bogate povijesti. Ne kriju oduševljenje kada stave VR naočale. Pitaju jedni druge “gdje si sada”, “što vidiš” i slično – rekla je Budimir.

Projekt vrijedan 122.000 kn

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić kazao je kako je riječ o jednom vrijednom i kvalitetnom projektu koji će prije svega biti interesantan mladima.

Suradnja s vrtićem Agro-klaster, Grad Vinkovci i Dječji vrtić dogovorili suradnju Za vinkovačke mališane 1000 svježih jaja i 10 kg meda na mjesec

– Ovo je iznimno značajna inovacija Bibliobusa koja će proširiti vidike i spoznaje osnovnoškolaca u ruralnim sredinama naše županije te im na zanimljiv i inovativan način približiti povijest ovih prostora – rekao je Galić dodajući kako je projekt vrijedan više od 122.000 kuna.

Lovci Lov Župan Galić uručio lovačka priznanja i odličja

Inače, Bibliobus već 12 godina krstari po mjestima VSŽ-a koja nemaju knjižnicu i donosi knjige. Djeca, ali i odrasli, tom prilikom mogu posuditi knjige i onda ih vratiti prilikom sljedećeg dolaska Bibliobusa u njihovo selo. Njegov je kapacitet 4500 knjiga, s time da je ukupan knjižni fond, koji se mijenja po potrebi, veći od 20.000 knjiga.