Kako bi tradicijske namirnice s istoka Hrvatske postale sastavni dio turističke ponude na obali i kontinentu, Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije brendirala je Srijemski doručak. U špici turističke sezone prvi ga je put uspješno predstavila u heritage hotelu King Kresimir u Šibeniku, a ovaj put Srijemski doručak zamirisao je u Muzeju Mimara u Zagrebu.
Na stolu domaći proizvodi
U glavni grad Hrvatske Srijemski doručak stigao je iz Iloka, iz poznatog hotela Dunav, ponosnog vlasnika Michelinove preporuke. Više od sto članica Međunarodnog kluba žena, među kojima su bile veleposlanice i supruge veleposlanika, kušale su krvavicu, švargl, kobasice, pečenice, kulen, kulenove seke, razne vrste sireva, pečene kobasice s kupus flekicama, zapečene flekice sa šunkom i sirom, taške, rezance s orasima i makom…
– Srijem i Slavonija poznati su po tradicijskoj kuhinji i bogatoj trpezi koja bi zbog boja, okusa i mirisa trebala postati sastavni dio eno-gastroponude hrvatskih restorana i hotela, osobito onih kojima je u fokusu vrhunski gurmanski doživljaj. Zašto ne bismo uobičajeni internacionalni doručak zamijenili izvornim i kvalitetnim namirnicama koje dolaze sa srijemskih i slavonskih OPG-ova – rekla je direktorica županijskog TZ-a Rujana Bušić Srpak.
Tradicijska ponuda
Dodala je kako je i to odličan način da građani iz Hrvatske, ali i svijeta, saznaju za originalne delicije i upoznaju se s gastroponudom Vukovarsko-srijemske županije. I upravo je to napravio Catering Team Majetić i prvi u Zagrebu uvrstio Srijemski doručak u svoju ponudu.
– Doručak je posljednjih godina postao vrlo tražen, a velik broj naših klijenata inzistira na autohtonoj i tradicijskoj ponudi iz Hrvatske. Odlučili smo se za Srijemski doručak koji je iznimno bogat, raznolik i, što je najvažnije, ukusan – rekla je Vedrana Hercigonja Majetić, vlasnica Cateringa Team Majetić.
Vlasnica hotela Dunav Željka Kovčalija kazala je kako jela govore više od riječi te da je njihova misija građane usrećiti hranom.
Prema riječima Akuoma Helen Boromise iz Nigerije, koja je i predsjednica Međunarodnog kluba žena, srdačni i gostoljubivi Srijemci u tome su i uspjeli.
– Uživala sam u srijemskom doručku. Najviše mi se sviđa kulen i pečena kobasica s kupus flekicama. Nakon što kušate ova sjajna jela koja odražavaju tradiciju istoka Hrvatske, poželite prvom prigodom posjetiti gradove i mjesta Srijema i Slavonije – rekla je Boromisa.