Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
u ponudi već od iduće sezone

Slavonski poljoprivrednici i istarski hotelijeri dogovaraju suradnju

Vlado Ferbežar iz Otoka istaknuo je kako se, osim uzgajanja svinja, mora brinuti o puno drugih stvari
1/4
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Zanimaju ih suhomesnati proizvodi, sirevi i vina, a zajednički razmišljamo i o projektu proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja, što bi nam bio značajniji projekt koji bi garantirao dugoročnu suradnju, rekao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar

Poljoprivrednici i vlasnici brojnih OPG-ova već godinama pokušavaju pronaći način kako svoje proizvode plasirati u turistička odredišta na Jadranskom moru. Smatraju kako bi time osigurali sigurno domaće tržište dok bi u isto vrijeme hoteli i restorani dobili kvalitetne namirnice.

Svečano je proslavljen dan Vukovarsko-srijemske županije u Iloku U Iloku obilježen Dan županije i 25 godina od njezina ustrojstva 'Želimo spriječiti odlazak mladih, ali i vratiti one koji su otišli'

U ponudi već od iduće sezone

Razmišljajući u tom smjeru, i predstavnici nekoliko istarskih hotelijerskih poduzeća posjetili su Vukovarsko-srijemsku županiju. Cilj je bio uspostaviti konkretnu suradnju s ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima čiji bi se proizvodi mogli naći na stolovima istarskih hotela.

– Ovo je prvi korak prema dogovoru suradnje poljoprivrednika i velikih hotelijera koji su iskazali interes za niz proizvoda koji bi se već iduće turističke sezone mogli naći u njihovoj ponudi. Na nama je da konkretiziramo ovu suradnju – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Direktor županijske tvrtke Agro-klaster Zdenko Podolar istaknuo je kako i pored interesa hotelijera nikakvih jamstava za suradnju nema niti im ih netko može dati.

Zdravoljupcima se nastojala podići svijest o zdravoj prehrani Općoj županijskoj bolnici u Vukovaru uručen uređaj za videonistagmografiju Uz Zdravoljupce do uređaja za vukovarsku bolnicu

Razvoj infrastrukture

– Zanimaju ih suhomesnati proizvodi, sirevi i vina, a zajednički razmišljamo i o projektu proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja, što bi nam bio značajniji projekt koji bi garantirao dugoročnu suradnju. Već radimo studiju o tome s Poljoprivrednim fakultetom. U nekim segmentima osnovni problem je količina. Povećamo li proizvodnju, moramo osigurati distribucijske kanale te hladnjače i skladišta na moru. To možemo novcem EU, ali sad nam je najvažnije da se proizvođači ustale u tim hotelskim kućama – rekao je Podolar.

Slavonski svinjogojac iz Otoka Vlado Ferbežar istaknuo je da proizvođači moraju biti sposobni napraviti pravi proizvod, pakirati ga i distribuirati.

Poljoprivreda Razgovor sa županom Božom Galićem Više je ulaganja u županiji, a manje nezaposlenih

– Sve je to veliki korak, ali iziskuje velik novac te nam je nužna financijska pomoć. Država bi mogla puno napraviti, no sve ostaje na priči. Ozbiljan proizvođač nema vremena sjediti za stolom i odgovarati na kojekakve zahtjeve jer ima puno posla i ne stigne zadovoljavati prohtjeve administracije – rekao je Ferbežar.

Direktor sektora hrane i pića u Valamar Rivijeri Dario Kinkela rekao je kako su iznimno zainteresirani za suradnju.

– S proizvođačima trebamo definirati uvjete i količine za buduću suradnju. Najinteresantniji su nam suhomesnati proizvodi, svježe meso, jaja, orašasti plodovi, rakije, ali i voće i povrće za koje imamo veliku potražnju na dnevnoj bazi – rekao je Kinkela. 

Dodjela priznanja višestrukim darivateljima krvi Nagrađene osobe koje daju dio sebe u humane svrhe Darovao krv 126 puta: 'U 47 godina barem sam jednom godišnje dao krv' Mlade djevojke iz Nuštra iduće će godine predstavljati Hrvatsku na Vatrogasnoj olimpijadi u Švicarskoj 13. Državno natjecanje vatrogasne mladeži Djevojke iz DVD-a Nuštar hrvatske prvakinje