Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Potpisani ugovori o dodjeli potpora za suhomesnate proizvode

Pet proizvođača dobilo novac da legalizira, ali i modernizira proizvodnju suhog mesa

Kulen
1/4
Foto: Davor Javorović/PIXSELL/Ilustracija
Župan: Kakvoća tih proizvoda nikad nije bila upitna, ali proizvodnja treba biti u skladu sa zakonom i zadanim uvjetima

Čelnici Vukovarsko-srijemske županije nastavljaju s nizom aktivnosti kojima je cilj okrupnjavanje i jačanje poljoprivrednih proizvođača sa područja županije. U okviru toga župan Božo Galić potpisao je ugovore o dodjeli potpora za izradu tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda. Ugovori su potpisani s pet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava: OPG Ćuk Stjepan iz Vođinaca, OPG Prkić iz Gradišta, OPG Peulić Josip iz Cerne, PG Ivan Antinac i OPG Pavković iz Starih Mikanovaca.

Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije "Mir Božji, Hristos se rodi" Župan Galić uputio božićnu čestitku pravoslavnim vjernicima

Rekonstrukcija objekata

– Kakvoća tradicijskih suhomesnatih proizvoda nikad nije bila upitna, ali je i jasno da proizvodnju treba odraditi u uvjetnim prostorima na siguran i zakonom i pravilnicima određen način. Cilj nam je zadržati tradicionalnu i izvornu proizvodnju te istovremeno pomoći i obiteljskim i drugim malim poljoprivrednim gospodarstvima kako bismo proširili svoje aktivnosti – rekao je Galić.

Foto: Branimir Bradarić

Dodao je i kako će se legalizacija proizvodnje, na većini poljoprivrednih gospodarstava, provesti tako da se postojeći objekti rekonstruiraju, prenamjene ili nadograde u skladu sa zakonskim odredbama. Jedan od onih koji su potpisali ugovore je i Goran Prkić, koji već nekoliko godina proizvodi kulen.

– Krećemo u legalizaciju objekata. Ovo će nam puno pomoći da nabavimo nove strojeve ali i sredimo objekt što će pak u konačnici značiti i povećanje proizvodnje – rekao je Prkić koji je do sada godišnje proizvodio 70-ak komada kulena.

zdravko kelić 'Sad smo spremniji za poplave, vidjeli smo gdje smo griješili i puno iz toga naučili'

Lani osigurali 150.000 kn

Objašnjavajući potpisane ugovore županijski pročelnik Odjela za poljoprivredu Andrija Matić rekao je kako će Županija pomoći u izradi tehničkih elaborata i druge dokumentacije kako bi ovih pet proizvođača, poslije niza godina, svoju proizvodnju uskladili sa zakonima.

– Kada legaliziraju proizvodnju oni će, kao i ostali proizvođači koji posluju sukladno zakonu, moći ostvariti razne potpore iz države ili pak aplicirati za sredstva iz projekata EU. Novca EU ima i to treba iskoristiti, a ovo je jedan od načina kako da se to napravi – rekao je Matić dodajući kako trenutačno u županiji djeluje 20-ak proizvođača tradicijskih suhomesnatih proizvoda.

Adriatic Wood Days u Dubrovniku U Dubrovniku održani četvrti Adriatic Wood Days Dabro: Rastu proizvodnja i izvoz drvne industrije

Kazao je i kako i dalje ima onih proizvođača koji svoju proizvodnju nisu uskladili sa zakonom te ih još jednom pozvao da im se obrate kako bi im pomogli da steknu svu potrebnu dokumentaciju što im u konačnici može pomoći da svoju proizvodnju moderniziraju, ali i dodatno povećaju. Podsjetio je i da je Županija tijekom protekle godine za ovu namjenu osigurala 150.000 kuna te da su uz pet proizvođača suhomesnatih proizvoda svoju proizvodnju prethodno legalizirala i tri proizvođača sira. Najavljeno je kako će tijekom ove godine, za tu istu namjenu, bude li potrebno, biti osigurana i veća sredstva. Inače, trenutačno na području Vukovarsko-srijemske županije djeluje oko 5000 OPG-ova.

Djeca i župan isprobali su kako rade mobilni uređaji Zaživio županijski projekt “Virtualna stvarnost u Bibliobusu” VR naočale na oči i uđete u svijet Ružičke, rimskih careva iz Cibale Županijska i gradske Turističke zajednice dobile su nove logotipe Turističkom prepoznatljivošću do još boljih rezultata Hologrami dvojice banova i nobelovca pričaju s turistima