Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
zdravko kelić

'Sad smo spremniji za poplave, vidjeli smo gdje smo griješili i puno iz toga naučili'

1/3
Stručnjaci najavljuju kako se temeljem znanstvenih spoznaja o posljedicama klimatskih promjena očekuje da će opasnost od poplava u budućnosti biti još ozbiljnija

U posljednjih 15-ak godina područje Dunava pogodilo je čak sedam velikih poplava koje su, uz materijalne štete koje se mjere u milijardama eura, nažalost odnijele i na desetke ljudskih života.

Stručnjaci najavljuju kako se temeljem znanstvenih spoznaja o posljedicama klimatskih promjena očekuje da će opasnost od poplava u budućnosti biti još ozbiljnija te je stoga potrebno da razmjena informacija između svih koji su uključeni u praćenje vodostaja rijeka i borbu protiv poplava bude brza i učinkovita, rečeno je na konferenciji.

Adriatic Wood Days u Dubrovniku U Dubrovniku održani četvrti Adriatic Wood Days Dabro: Rastu proizvodnja i izvoz drvne industrije

Upravo radi toga u Vukovaru je održana nacionalna konferencija “Dobre prakse, inovacije i razvoj sustava od poplava” koja je organizirana u sklopu aktivnosti koje provodi DAREnet (Danube RiverRegionResilience Exchange network).

Kvalitetnija organizacija

Riječ je o mreži nacionalnih stručnih timova koji rade na zaštiti od poplava na području cijelog Dunavskog sliva. Zamjenik zapovjednika Civilne zaštite RH Mladen Boričević pojasnio je kako će se u sklopu ovoga projekta, u kojem sudjeluju sve države iz dunavskog sliva, informacije o vodostaju Dunava i njegovih pritoka razmjenjivati u realnom vremenu.

– Takve su informacije tijekom visokih vodostaja iznimno važne jer žurne službe na terenu dobivaju na vremenu kako bi se mogle kvalitetnije organizirati i djelovati kako bi se spriječile poplave – rekao je Boričević.

Najljepši školski vrtovi - VSZ “Najljepši školski vrtovi” Značajne nagrade za dvije osnovne škole iz županije

Istaknuo je i to da su žurne službe u Hrvatskoj proteklih godina stekle velika iskustva u borbi s poplavama, ali i da je nabavljeno puno opreme, tehnike te su osposobljeni ljudi koji mogu odgovoriti zadacima.

Projekt traje pet godina

Na konferenciji su domaći stručnjaci i praktičari razmijenili iskustva i znanja sa stručnjacima iz inozemstva te ukazali na moguća rješenja i alate u prevenciji od poplava. Načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić kazao je da su iskustva žurnih službi iz poplava u županjskoj Posavini ali i iz migrantske krize iznimno važna te da su one dodatno podignule kvalitetu njihova rada i djelovanja.

– Možemo reći da smo danas puno spremniji za sve takve i slične izazove koji su pred nama. Naučili smo mnogo, vidjeli gdje smo griješili, što možemo popraviti, što dobro radimo…

Mandarine Donacija Dubrovačko-neretvanske županije Vukovarcima na dar stiglo devet tona mandarina

Razmijenili smo svoja iskustva s kolegama iz drugih država što je također iznimno važno jer smo dio tih iskustava, koja su isprobana i na terenu, preslikali i kod nas. Uz to smo raznim projektima osigurali i mnogo nove opreme za naše službe koje su sada opremljenije i osposobljenije za takve zadaće – rekao je Kelić.

DAREnet mreža nositelja obrane od poplava, koordinatora sustava civilne zaštite, nadležnih tijela lokalne i regionalne samouprave potpomognuta je multidisciplinarnom zajednicom partnera kao što su akademici, industrijalci i mnogi drugi.

Projekt izgradnje i održanja DAREnet mreže započeo je u rujnu 2017. i traje pet godina, a provodi se u sklopu programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije vukovarsko-srijemska županija Usvojen proračun za 2019. godinu, evo što je sve u planu