Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
vukovarsko-srijemska županija

Usvojen proračun za 2019. godinu, evo što je sve u planu

Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Proračunom su osigurana sredstva za prijevoz srednjoškolaca u iznosu od 21,9 milijuna kuna, oko 2,5 milijuna kuna za demografske mjere...

Skupština Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak je većinom glasova usvojila županijski proračun za iduću godinu u iznosu 868,2 milijuna kuna, proračunski rashodi iznose 825,4 milijuna kuna, dok je višak prihoda od 42,8 milijuna kuna namijenjen pokriću manjka zdravstvenih ustanova iz prethodnih godina.

Pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija Sandra Adžaga kazala je da se 62 posto planiranog proračuna odnosi na vlastite i namjenske prihode proračunskih korisnika, na tzv. "čisti" županijski proračun 30 posto, a ostatak na decentralizirana sredstva.

Grad Sisak za 2019. godinu Sudjelujte u kreiranju proračuna Grada Siska

Istaknula je da su proračunom primjerice osigurana sredstva za prijevoz srednjoškolaca u iznosu od 21,9 milijuna kuna, daljnja tri milijuna kuna namijenjena su izradi i sufinanciranju projekata kandidiranih iz EU fondova, oko 2,5 milijuna kuna za demografske mjere, a 14,5 milijuna kuna za energetsku obnovu škola.

Oko 88,3 milijuna kuna predviđeno je za strateške projekte Vukovarsko-srijemske županije, i to za Drvno-tehnološki centar 10 milijuna kuna, za Agro-tehnološki centar 38,5 milijuna kuna, za sustav javnog navodnjavanja na Sopotu i u Cerni 37 milijuna kuna, a tu je i županijski novac za Poduzetničku zonu Vuka, geotermalne izvore i transportno logistički centar.

Županijska skupština usvojila je i projekcije proračuna za 2020. godinu, koji bi u odnosu na 2019. godinu trebao biti veći za 0,62 posto, dok projekcija proračuna za 2021. godinu predviđa povećanje od daljnjih 0,22 posto.

Vlado Ferbežar iz Otoka istaknuo je kako se, osim uzgajanja svinja, mora brinuti o puno drugih stvari u ponudi već od iduće sezone Slavonski poljoprivrednici i istarski hotelijeri dogovaraju suradnju