Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
indeks gospodarske snage

Zbog rasta izvoza županija skočila 5 mjesta na ljestvici razvijenosti

Luka Vukovar
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
– Takvom rezultatu doprinijela je velika tvrtka u sektoru energije koja bilježi velike promete i izvozne rezultate. Rezultati bi bili pozitivni i bez te tvrtke što pokazuje kako se bilježe pomaci na bolje u gospodarstvu –

Prema indeksu gospodarske snage hrvatskih županija iz prošle godine, a koji objavljuje HGK, samo Grad Zagreb, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija imaju gospodarsku snagu i po razvijenostišću su iznad nacionalnog prosjeka.

Ti podaci kažu i dakako je Grad Zagreb gotovo upola gospodarski jači od prosjeka Hrvatske. Čemu je prije svega razlog velika koncentracija tvrtki i institucija na području metropole. Na toj listi najveći i najvažnijiznačajniji skok ima Vukovarsko-srijemska županija koje je na ljestvici skočila za čak pet mjesta u konkurenciji ostalih hrvatskih županija.

Demografski oporavak demografski oporavak Za prvu nekretninu i za poduzetnike Županija daje 1,7 milijuna

– Razlog tome je ponajprije je rast izvoza iz Vukovarsko-srijemske županije – ističu iz HGK.

Unatoč velikom rastu, najistočnija županija ima vrijednost indeksa gospodarske snage od 85,4% nacionalnog prosjeka i u sredini je rang-liste gospodarske razvijenosti županija.

– Takvom rezultatu doprinijela je velika tvrtka u sektoru energije koja bilježi velike promete i izvozne rezultate. Rezultati bi bili pozitivni i bez te tvrtke što pokazuje kako se bilježe pomaci na bolje u gospodarstvu – rekao je direktor Županijske komore Vukovar HGK Ivan Marjanović.

Kuća A. G. Matoša Odgođeno ročište Na dražbi rodna kuća A. G. Matoša

Dodao je dakako se u svim sektorima bilježi napredak kao i da su tvrtke sve aktivnije i na privlačenju sredstava iz EU fondova EU. Marjanović je istakao i dakako VSŽukovarsko-srijemska županija ima golemeogromne potencijale za daljnji i još veći i snažniji napredak poput Dunava, Luke Vukovar, šuma, poljoprivrednog zemljišta…