Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Županija uređuje osam luka sredstvima Europske unije

Dobili građevinsku dozvolu za Puntin

Lukobran Puntin
1/5
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
DNŽ aktivno razvija i ribarske luke u Sustjepanu i Veloj Luci, što je ulaganje od oko 100 milijuna kuna

Županijska lučka uprava Korčula izradila je svu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju te je dobila građevinsku dozvolu za projekt rekonstrukcije lukobrana Puntin u Korčuli. Vrijednost samog projekta iznosi nešto više od devet milijuna kuna koji su osigurani u suradnji s ministarstvima mora, prometa i infrastrukture i fondova EU. Građevinski radovi na sanaciji trebali bi krenuti nakon ovogodišnje turističke sezone, a dotada će se odraditi svi potrebni koraci, uključujući i odabir izvođača radova.

Cavtat glasovanje do 5. veljače I hrvatski grad nominiran za najbolju europsku destinaciju

Bolja povezanost s otocima

– Lukobran Puntin na zapadnoj rivi, koji je ujedno i međunarodna granica za pomorski promet, već je dulje vrijeme napuknut i predstavlja opasnost zbog mogućnosti da se skroz uruši – pojašnjavaju iz Županijske lučke uprave Korčula vrlo zadovoljni što će se krenuti sa sanacijom i rekonstrukcijom dotrajalog lukobrana Puntin.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Nakon gradnje nove rive uz trajektni pristan Dominče, ovo je drugi veći projekt Županijske lučke uprave Korčula. 
Inače, lukobran Puntin jedan je od osam projekata luka od lokalnog i regionalnog značaja koje Dubrovačko-neretvanska županija priprema za financiranje sredstvima Europske unije za bolje povezivanje otoka. Ukupna je vrijednost oko 60 milijuna eura.

Osim lukobrana Puntin tu je i trajektna luka Perna u Orebiću, Polačište u Korčuli, luka Trpanj u Općini Trpanj, Prigradica u općini Blato, Trajektno-putnički terminal Vela Luka na Korčuli, riva u luci Donje Čelo na otoku Koločepu te Luka Ubli na Lastovu ukupne vrijednosti više od 400 milijuna kn.

– Svi ovi projekti su u visokom stupnju razrade ili spremnosti, a za njih Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ima na raspolaganju sredstva EU namijenjena povezivanju otoka – doznajemo od župana Nikole Dobroslavića.

Osim ovih luka, naglašava župan, Dubrovačko-neretvanska županija aktivno razvija i ribarske luke u Sustjepanu i Veloj Luci. To je ulaganje od dodatnih 100 milijuna kuna, a župan vjeruje da sve luke mogu završiti do 2023. godine.
Paralelno s obnovama, rekonstrukcijama i izgradnjama luka, Županija radi i na poboljšanju cestovne prometne infrastrukture vezane za luke, a najnoviji ugovor odnosi se također na otok Korčulu.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Kaštelan potpisao je s predsjednikom Uprave Geoprojekta d.d. Mirkom Smiljanićem ugovor o javnoj nabavi za izradu glavnih i izvedbenih projekata i ishođenje građevinske dozvole za rekonstrukciju županijske ceste Ž6224, od spoja s državnom cestom D118 do naselja Račišće na Korčuli, u duljini 11,6 kilometara. Vrijednost usluge iznosi 1,573.750 kuna.
Riječ je o cesti koja će se izraditi u sklopu realizacije projekta trajektne luke Polačište na Korčuli, koja je jedna od osam luka čija se obnova financira iz fondova Europske unije, a vrijednost radova procjenjuje se na 65 milijuna kuna.

Dubrovnik Posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji Kanađani se zanimali za domaće vino i marikulturu

Požuriti po novac EU

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je važnost izvođenja projekata i ishođenja dozvole u zadanim rokovima kako ne bi bilo problema s financiranjem.

– Projektiranje ove ceste treba obaviti u zadanom roku ili čak i prije, ako je to moguće. Dakle, važna nam je dinamika radova zbog izvlačenja sredstava iz fondova EU, tj. Ministarstva. Mnogo zainteresiranih potražuje sredstva europskih fondova, što je i logično, pa moramo požuriti da ne ostanemo bez njih – poručio je župan Dobroslavić te dodao kako je ovo jedini način da se cesta, ali i Luka Polačište isfinanciraju.

U ime Geoprojekta d.d., predsjednik Uprave Mirko Smiljanić izjavio je da će dati sve od sebe da sve bude kao što je i dogovoreno.

– S poslom ćemo započeti odmah nakon potpisivanja ovog ugovora – rekao je Smiljanić.

Postavljanje prvog pilota za Pelješki most Odobreno 24 milijuna kuna za sanaciju i rekonstrukciju rive u luci Donje Čelo na Koločepu Uz razvoj luka i gradnju Pelješkog mosta, povezat ćemo Dubrovnik autocestom! Korčula Korčula Počele pripreme za rekonstrukciju ceste do trajektne luke Polačište