Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
U Dubrovniku održana dva skupa o kohezijskoj politici, župan Dobroslavić poručio:

‘S izazovima se moramo suočiti, ali ne na štetu kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike’

Na konferenciji se raspravljalo i o novom proračunu EU
1/3
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Kohezijska politika je politika pomoći manje razvijenima, ali od nje svi imaju koristi

Konferencija “Prijatelji kohezije” i seminar na temu “Upotreba instrumenata kohezijske politike za rješavanje nedostataka ulaganja u europskim regijama” održani su proteklih dana u Dubrovniku.

Župan obišao radove na poduzetničkom inkubatoru u Pločama i projektu GLOG u Opuzenu Radno u dolini Neretve, do srpnja gotov inkubator, a kreće i projekt navodnjavanja

U organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Odbora regija EU – Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU (COTER) u Dubrovniku je održan seminar na temu “Upotreba instrumenata kohezijske politike za rješavanje nedostataka ulaganja u europskim regijama”. Uvodna obraćanja održali su predsjednica povjerenstva COTER OR-a Isabelle Boudineau, dubrovačko-neretvanski župan i član Odbora regija EU Nikola Dobroslavić te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Protiv smanjenja

– Kohezijska politika je temeljna politika EU, koja omogućuje ispunjenje misije EU o ujednačavanju razvoja, smanjivanju razlika u razvijenosti pojedinih regija i pojedinih država članica. Ako bismo podbacili u kohezijskoj politici, koja je često i jedina solucija za brojne regije, gradove i općine, iznevjerili bismo temeljne postavke na kojima počiva EU – rekao je Dobroslavić.

Budući da je u Odboru regija i izvjestitelj za mišljenje “Paket višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027.”, župan Dobroslavić je istaknuo da su se snažno usprotivili smanjenju izdvajanja za kohezijsku politiku, kao što je u prijedlogu EK, a također su se usprotivili smanjenju sredstava za Zajedničku poljoprivrednu politiku, posebno za politiku ruralnog razvoja.

Dubrovnik Na dubrovačkoj sjednici Vlade RH donesene odluke o ulaganju od 4,5 milijardi kuna Dubrovniku nova cesta do zračne luke, Metkoviću dnevna bolnica...

– Jednako tako, istaknuli smo da za LRS nije prihvatljivo pogoršavanje uvjeta korištenja kohezijskih fondova: smanjenje predfinanciranja, povećanje sufinanciranja i skraćenje roka korištenja. Povezivanje regija u Europi je preduvjet međusobnog poznavanja, uzajamnog razumijevanja i očekivane suradnje – rekao je Dobroslavić i naglasio kako je kohezijska politika politika solidarnosti, ona je pomoć manje razvijenima, ali je i prije svega razvojna politika od koje korist imaju svi, i nerazvijeni i razvijeni.


Održana su i tri panela na temu rješavanja nedostataka ulaganja u europskim regijama instrumentima kohezijske politike, a u svjetlu Prijedloga novog višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021. – 2027., u kojem se predlaže smanjenje omotnice za kohezijsku politiku. Prvi panel održan je pod nazivom “Višegodišnji financijski okvir: hoće li stvarno ispuniti potrebe regija“, drugi je “Alati za integrirani teritorijalni razvoj kao poticaj za lokalna ulaganja”, a treći “Prenošenje regionalnih potreba u preporuke po državama članicama”.

Lukobran Puntin Županija uređuje osam luka sredstvima Europske unije Dobili građevinsku dozvolu za Puntin

Na konferenciji “Prijatelji kohezije” raspravljalo se o značaju kohezijske politike, novom proračunu EU, korištenju fondova te strukturnim reformama nakon 2020. Uz ministricu Gabrijelu Žalac, potpredsjednika slovačke vlade Richard Rašija, brojne ministre i državne tajnike 28 zemalja EU, konferenciji je prisustvovala i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu, te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Inicijativa ministarstva

Održavanje konferencije iniciralo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kako bi se raspravilo o ključnim pitanjima vezanim za prijedlog novog Višegodišnjeg financijskog okvira, ali i ukazalo na iznimno važan značaj kohezijske politike za Hrvatsku te ravnomjeran rast i razvoj jer korištenje europskih sredstva predstavlja čak 80% javnih investicija u Hrvatskoj, u usporedbi s 8,5% na razini 28 članica EU. 

Trajektna luka Dominče na Korčuli iz fondova eu Županija radi na osam luka, radovi vrijedni više od 400 milijuna kuna