Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Župan obišao radove na poduzetničkom inkubatoru u Pločama i projektu GLOG u Opuzenu

Radno u dolini Neretve, do srpnja gotov inkubator, a kreće i projekt navodnjavanja

1/3
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Bez modernog navodnjavanja nema moderne poljoprivrede, a ovo je početak navodnjavanja Donje Neretve, rekao je župan Dobroslavić

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić u pratnji zamjenika Joška Cebala, v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ive Klaića, zamjenika gradonačelnika grada Ploča Ivana Marevića i Zorana Majstorovića obišao je radove na poduzetničkom inkubatoru u Pločama, a potom u pratnji gradonačelnika Opuzena Ive Mihaljevića te predstavnika Hrvatskih voda i izvođača radove na projektu gradnje sustava javnog navodnjavanja GLOG u Opuzenu. Zadovoljan je viđenim.

Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u fokusu lipičkih vlasti Novcem EU grade dva poduzetnička inkubatora za novi zamah razvoju grada

U planu Korčula i Metković

Što se tiče poduzetničkog inkubatora u Pločama, župan je napomenuo kako ga osobito veseli što će uz uredski dio imati i proizvodne pogone.

– Ovo je odlična prilika za naše poduzetnike, ovdje će imati potporu prije izlaska na tržište, knjigovodstvo i sve ostalo potrebno mladim poduzetnicima. Građevinski radovi će biti gotovi u srpnju ove godine, nakon toga očekujemo useljavanje korisnika u što skorijem roku. Imamo izvrstan primjer poduzetničkog inkubatora u Dubrovniku, a ovdje ćemo imati uz sedam uredskih prostora i tri proizvodna pogona – rekao je župan.

Projekt Poduzetničko-proizvodni impulsni centar u Pločama započeo je lani u studenome. Vrijednost projekta je oko 10,4 milijuna kuna i financirat će se praktički u potpunosti bespovratnim sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova putem Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Zemljište je osigurano dogovorom Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Ploča.

S obzirom na izvrsne rezultate poduzetničkog inkubatora u Dubrovniku, kroz koji je prošlo 18 tvrtki, odnosno mladih poduzetnika koji daju jako dobre ocjene uslugama i potpori koje su dobili u inkubatoru u prvim godinama svoga poslovanja, osim ovoga u Pločama, Dubrovačko-neretvanska županija planira ih graditi u Korčuli i Metkoviću budu li i dalje dostupni izvori financiranja.

Dubrovnik Na dubrovačkoj sjednici Vlade RH donesene odluke o ulaganju od 4,5 milijardi kuna Dubrovniku nova cesta do zračne luke, Metkoviću dnevna bolnica...

Iznimno kompleksan sustav

Što se tiče projekta izgradnje sustava javnog navodnjavanja GLOG, riječ je strateškom projektu o kojem ovisi budućnost ovog dijela doline Neretve gdje je poljoprivreda jedna od najznačajnijih gospodarskih grana.

– Bez modernog navodnjavanja nema moderne poljoprivrede, a ovo je početak navodnjavanja Donje Neretve. Projekt je trenutačno u obuhvatu lokacije GLOG kod Opuzena, a dobili smo lokacijsku dozvolu za predio Koševo-Vrbovci. Osim ove dvije komponente, u sklopu ovog projekta sprečavanja zaslanjenja tla podići će se i brana na Neretvi koja će osigurati slatku vodu u njezinu gornjem toku. Ukupna vrijednost projekta je više od 70 milijuna eura. Ovaj prvi dio vrijedan je oko 20 milijuna kuna – rekao je župan Nikola Dobroslavić o GLOG-u.

S obzirom na to da je riječ o ekološki iznimno osjetljivom prostoru; ušće Neretve jedno je od posljednjih riječnih delta u Sredozemlju i najveća mediteranska močvara u Republici Hrvatskoj; sustav navodnjavanja iznimno je kompleksan, prvenstveno zbog ograničenja koja se u tom prostoru nameću s aspekta ekologije i zaštite okoliša, ali i obrane od poplava i kontinuiranog procesa zaslanjivanja do kojega dolazi najviše u ljetnim mjesecima kada more prodire duboko u Neretvu i tlo oko nje.

Dubrovnik Dubrovačko-neretvanska županija Samo u siječnju posjetilo ih gotovo 20.000 turista