Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u fokusu lipičkih vlasti

Novcem EU grade dva poduzetnička inkubatora za novi zamah razvoju grada

Foto: Grad Lipik i Lipički compas
U Poduzetničkom inkubatoru bit će pet pogona za proizvodno-prerađivačke djelatnosti

Novi zamah razvoju Lipika, ali i cijele Požeško-slavonske županije dat će lipički Poduzetnički inkubator, čija je gradnja započela u kolovozu prošle godine u Poduzetničkoj zoni II. Riječ je o 20,77 milijuna kuna vrijednom projektu Grada Lipika, koji se s 19,55 milijuna kuna sufinancira kroz Program razvoja poslovne infrastrukture iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom se razvija nova poduzetnička infrastruktura u sklopu koje će biti izgrađen objekt neto površine 1937 četvornih metara poslovnog prostora s pet pogona namijenjenih proizvodno-prerađivačkim djelatnostima proizvodnih prostora, deset box-ureda za neproizvodne poduzetnike početnike te informatička učionica.

Dan branitelja Lipika Dostojanstveno obilježen Dan branitelja i obljetnica oslobođenja U Lipiku je prije 27 godina poražena agresorska vojska

Davanje šanse poduzetnicima

– Osnovna intencija inkubatora je stvaranje novih radnih mjesta i davanje šanse poduzetnicima za početak rada. Mladi poduzetnici početnici u inkubatoru će imati posebne uvjete, gdje se mogu javiti, dobiti prostor i po povoljnim uvjetima započeti poslovanje – kaže lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

U Lipiku su se opredijelili za kandidiranje na EU natječaje jer drže kako je to najbolja šansa za ostvarivanje ozbiljnijih projekata. Stotinjak radnika već radi u lipičkoj gospodarskoj zoni, a realizacijom ovog projekta bit će zaposleno još stotinjak radnika. Pored turizma, poljoprivrede i industrije, razvoj poduzetništva u fokusu je gradskih vlasti, što je pokazuje i Program mjera za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

– Malo i srednje poduzetništvo itekako je zanimljivo. Mi ga ne podupiremo samo riječima, nego svake godine idemo i s konkretnim mjerama, odnosno financijskim poticajima. Naglasio bih da u ovom trenutku u provedbi imamo projekte u vrijednosti većoj od 120 milijuna kuna te 80 milijuna kuna novih projekata, a također imamo i spremne projekte u vrijednosti 890 milijuna kuna. To je ono na što smo posebno ponosni, to je kotač koji smo uspjeli zavrtjeti – ističe Kasana.

U Gradu su uvjereni kako će projekt Poduzetničkog inkubatora rezultirati privlačenjem novih investicija i stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta u mikro, malim i srednjim poduzećima, kao i jačanjem gospodarskog razvoja Lipika i regionalne konkurentnosti.

Koprivnica Zakup po subvencioniranim cijenama Gradi se novi poduzetnički inkubator vrijedan 14 milijuna kuna

Da u Lipiku doista misle ozbiljno, govori podatak da su završeni i 770 tisuća kuna vrijedni radovi na rekonstrukciji i opremanju drugog, manjeg poduzetničkog inkubatora u zgradi bivše osnovne škole u Donjem Čagliću, 2,5 kilometara od Lipika, površine 370 četvornih metara. Projekt je sufinanciran iz programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC-HR-BA-ME u kojem sudjeluju Općina Orašje (BiH), Grad Lipik i Grad Garešnica.

Namijenjen je malim poduzetnicima, a očekuje se otvaranje desetak radnih mjesta.

Za veću zaposlenost žena

– Inkubator u Donjem Čagliću će ovom ruralnom području s visokom nezaposlenošću žena u dobi od 40 do 55 godina itekako doprinijeti razvoju tog dijela. Ovih dana raspisat ćemo natječaj i, prema trenutačnim naznakama, očekujemo da će biti popunjen poduzetnicima koji se bave ljekovitim biljem i preradom eteričnog ulja, što znači da će biti potrebna upravo takva radna snaga – zaključio je gradonačelnik.

Nova cesta omogućit će rast gospodarstva Povezali Lipik i Dežanovac, ali i dvije županije