Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždinska županija

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda privukao veliki broj građana

Foto: Varaždinska županija
Ukupno su zaštićena 22 autohtona proizvoda i s ponosom ističem da su tu i naša dva, a to je Varaždinsko zelje i Zagorski puran. Kao pionir su ovdje kolege iz Istre koji su prvi zaštitili svoj pršut, rekao je varaždinski župan Radimir Čačić

Na Franjevačkom trgu i u atriju Županijske palače u Varaždinu održana je gastro manifestacija nacionalnog značaja - 'Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda' gdje su se predstavili domaći OPG-ovi, a građani su mogli uživati u specijalitetima i delicijama svih krajeva Republike Hrvatske, priopćili su iz Varaždinske županije.

Darivanje je organizirano u varaždinskom HNK-u Varaždinska županija Župan Čačić se odrekao plaće i darivao udomljenu djecu

Posjetitelji su posebno mogli uživati u Istarskom pršutu, Međimurskom mesu z tiblice, Poljičkom soparniku, Varaždinskom zelju, Baranjskom kulenu te mnogim drugim delicijama.

S obzirom na to da su organizatori ovogodišnje manifestacije bili Ministarstvo poljoprivrede, Varaždinska te Istarska županija, prisutnima su se obratili i župani Radimir Čačić, Valter Flego te državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

- Ovo je najbolje što Hrvatska može ponuditi od autohtonih proizvoda. Nema toga puno, ukupno je to 22 proizvoda i s ponosom ističem da su ovdje i naša dva, a to je Varaždinsko zelje i Zagorski puran. Kao pionir su ovdje kolege iz Istre koji su prvi zaštitili svoj pršut. Cijeli niz naših proizvoda je u procesu zaštite. Tu je bučino ulje po čemu smo u Europi jedini iznad statističke greške. Pet posto proizvodnje bučinog ulja u Europi je Hrvatska, od toga 20 posto mi proizvodimo i najveći smo proizvođač. Svi smo tu i ima puno razloga da građani Varaždina osjete ovaj sajam – rekao je župan Čačić te zahvalio svim izlagačima.

potpisan ugovor Arboretum Opeka postaje prostor znanja i života

I župan Flego iskazao je zadovoljstvo održanom manifestacijom. Prvi hrvatski autohtoni proizvod zaštićen na razini Europske unije je Istarski pršut , a župan Flego rekao je kako to donosi različite benefite.

- Tu je dobrobit za potrošače, proizvođače, ali i poljoprivredu općenito. To je zadovoljavanje potreba tržišta i tako javni sektor pomaže privatnom - rekao je Flego, dok je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak također pohvalio organizaciju ove manifestacije.

- Nakon zaštite još 10-ak proizvoda, sljedeći zadatak je udružiti poljoprivredne proizvođače i OPG-ove kako bi koncentriranom ponudom i većim obujmom plasirali svoje proizvode na tržište. Ministarstvo je donijelo akcijski plan promoviranja domaćih proizvoda prema javnim institucijama. Slijedi nastup na tržištu kao poseban izazov za Ministarstvo – rekao je Tugomir Majdak.

Školski obrok varaždinska županija Besplatna užina u školi za 3000 najpotrebitijih učenika