Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Kulturno-povijesni centar SMŽ-a

Dani Posavine čuvaju bogatu kulturnu i prirodnu baštinu

Tradicijske vrijednosti, kulturna i povijesna baština te običaji i gastronomija Posavine predstavljeni su na Danima Posavine
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Tradicijske vrijednosti, kulturna i povijesna baština te graditeljstvo, narodno ruho, plesovi, običaji i gastronomija Posavine, predstavljeni su na manifestaciji Dani Posavine koja je održana u Kulturno-povijesnom centru SMŽ-a u Sisku.

U sklopu manifestacije otvorena je izložba Miroslava Arbutine Arbe Tradicije Posavine koju čini 40 fotografija napravljenih starim fotografskim tehnikama na kojima je prikazana rekonstrukcija svakodnevnih seoskih poslova. Posjetitelji su mogli pogledati i izložbu narodnog ruha i uporabnih predmeta iz privatnih zbirki i zbirki KUD-ova. Uz nastup članova KUD-a Tišinčani iz Tišine Erdedske degustirana su tradicijska jela Posavine koja su pripremili učenici Srednje škole Viktorovac.

Izložbu Tradicije Posavine otvorio je župan Ivan Celjak koji je tom prigodom zahvalio svima koji aktivno sudjeluju u promociji Posavine čuvajući i njegujući našu kulturnu baštinu i tradiciju.

– Ovakvi događaji hrana su za dušu, jer kada vidimo naše predivne nošnje, čujemo našu tradicionalnu pjesmu te vidimo koliko vas je došlo podržati ovu manifestaciju, to nam daje vjetar u leđa za dalje, istaknuo je župan Celjak.

Cilj je ovakvih manifestacija, u organizaciji Kulturno-povijesnog centra SMŽ-a, predstavljanje mikroregija županije poput Posavine, Moslavine, Banovine, Pokuplja, Turopolja, Pounja i Zapadne Slavonije. Posavina zbog svoje bogate kulturne, tradicijske i prirodne baštine vrijedan je turistički potencijal Sisačko-moslavačke županije.

U svečanom dijelu programa vrpcu je prerezao župan Ivan Celjak u društvu ravnateljice Doma za starije osobe Glina Renate Tominović-Ceković i drugih gostiju Sisačko-moslavačka županija Dom je prije potresa primao 79 korisnika, a sada ima kapacitet za 105 NOVA OPREMA dodijeljena je vatrogasnim zajednicama gradova i općina te dobrovoljnim vatrogasnim društvima u županiji Stigla oprema vrijedna 72.000 eura Nova ulaganja u županijski vatrogasni sustav ŽUPANIJA je do 30. lipnja utrošila 86,2 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije Usvojeno izvješće o radu župana Mnogi od 220 pokrenutih projekata već su realizirani