Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Sisačko-moslavačka županija

Dom je prije potresa primao 79 korisnika, a sada ima kapacitet za 105

U svečanom dijelu programa vrpcu je prerezao župan Ivan Celjak u društvu ravnateljice Doma za starije osobe Glina Renate Tominović-Ceković i drugih gostiju
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Dom je oštećen u potresu nakon čega su korisnici bili smješteni u Lječilištu Topusko gdje im je osigurana sva potrebna njega i skrb. Sada je otvorena obnovljena zgrada

U Glini je otvorena obnovljena zgrada Doma za starije osobe Glina. Dom je oštećen u potresu nakon čega su korisnici bili smješteni u Lječilištu Topusko gdje im je osigurana sva potrebna njega i skrb. Obnova je počela u travnju prošle godine i bila je to jedna od prvih zgrada javne namjene koja se počela obnavljati.

U svečanom dijelu programa vrpcu je prerezao župan Ivan Celjak u društvu ravnateljice Doma za starije osobe Glina Renate Tominović – Ceković, potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića, državnih tajnika Margarete Mađerić i Domagoja Orlića i drugih gostiju čime je označen novi početak ove ustanove.

Povećan kapacitet

Župan Celjak istaknuo je kako je obnova Doma bila opsežna i zahtjevna, a korišteni su suvremeni sustavi ojačanja konstrukcije.

- Kada sada vidimo obnovljenu i protupotresno ojačanu zgradu s novim podovima, stropovima i zidovima, s najmodernijim sustavom grijanja i hlađenja i sa svim najboljim uvjetima za naše sugrađane starije životne dobi, zaista se osjećamo jako lijepo i dobro, rekao je župan Celjak.

Dodao je kako je i ovoj zgradi, kao i svim zgradama koje obnavlja Sisačko-moslavačka županija, dodana nova vrijednost.

- Dom je prije potresa imao kapacitet 79 korisnika, a sada je taj kapacitet 105. Dodana vrijednost ovoj ustanovi je Odjel za Alzheimer i ostale demencije u kojem će biti smješteno oko 20 korisnika. Osim proširenja kapaciteta u ovoj zgradi, prethodno smo uredili još jednu zgradu u istom dvorištu koju smo privremeno namijenili za Dom zdravlja SMŽ u Glini, a tu ćemo zgradu, nakon što vratimo ambulante u njihovu matičnu zgradu, preurediti i prenamijeniti za Dnevni boravak za sve korisnike koji žele dolaziti ovdje i družiti se, istaknuo je Celjak.

Uskoro i Banovi dvori

U neposrednoj blizini Doma za starije osobe Glina nalazi se i županijsko naselje Banovi dvori koje je izgradila Sisačko-moslavačka županija. Kuće će u sklopu naselja koristiti prvo osobe čiji su domovi oštećeni u potresu, a kada se njihove kuće obnove, u županijska naselja bit će smješteni umirovljenici. Tako će se na području grada Gline smještajni kapaciteti za umirovljenike dodatno povećati. Sve 74 kuće su već sada uređene i opremljene namještajem, trenutno se uređuje okoliš te se uskoro očekuje useljenje prvih obitelji. Osim u Glini, svoja vrata uskoro će prvim korisnicima otvoriti i županijska naselja u Petrinji i Sisku.

NOVA OPREMA dodijeljena je vatrogasnim zajednicama gradova i općina te dobrovoljnim vatrogasnim društvima u županiji Stigla oprema vrijedna 72.000 eura Nova ulaganja u županijski vatrogasni sustav ŽUPANIJA je do 30. lipnja utrošila 86,2 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije Usvojeno izvješće o radu župana Mnogi od 220 pokrenutih projekata već su realizirani OSIM upoznavanja s tehnološkim inovacijama, posjetitelji su mogli saznati više o širokom spektru stručnih kompetencija koje Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole nudi Na Sajmu robotike i automatizacije 19 izlagača Predstavili najnovija rješenja u području automatizacije i robotike