Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
misa i komemoracija

Dani sjećanja na stradanje Petrinje u rujnu 1991.

1/13
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Kolona sjećanja krenula je sa Strossmayerova šetališta u središtu Petrinje do mjesta komemoracije, u kojoj su sudjelovali članovi mnogih izaslanstava te hrvatski branitelji i građani

Svetom misom zadušnicom te komemoracijom kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i braniteljima u Petrinji obilježena je središnja manifestacija rujanskih Dana sjećanja na stradanje petrinjskog kraja 1991. godine.

Za tri mjeseca gotova dokumentacija Korak bliže studentskom domu

Kolona sjećanja krenula je sa Strossmayerova šetališta u središtu Petrinje do mjesta komemoracije, u kojoj su sudjelovali članovi mnogih izaslanstava te hrvatski branitelji i građani. Pročitana su imena svih poginulih za koje je zajedničku molitvu predvodio velečasni Josip Samaržija.

Uz prve žrtve napada, 16. rujna 1991. počeo je i egzodus Hrvata koji su bili prisiljeni napustiti svoj grad. Tijekom Domovinskog rata poginulo je ukupno 598 Petrinjaca, od kojih 303 hrvatska branitelja. Još se uvijek traga za 89 nestalih Petrinjaca.

- Ovo je poštovanje prema svim obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, prema obiteljima svih poginulih civila i svih onih koji su nestali. Mnogi su ostali sakati, a i poneki sami sebi prepušteni. Grad Petrinja ipak želi da precentralizirana država ima, ono što je izuzetno važno, više mogućnosti za ove ljude koji ovdje žive – rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, počast je odao i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Ante Deur.

PETRINJA Donacija Dijabetičkom društvu za kupnju rijetkog uređaja

- Ovdje se vidi u koliko je krvi stvarana hrvatska država. To nam pokazuje da je Domovinski rat istinski temelj države. I danas šaljemo poziv svim institucijama u Hrvatskoj da Domovinski rat bude u svim školama, fakultetima, u svim naobrazbama. Jednostavno ne možemo dopustiti da mladi ljudi samo na komemoracijama slušaju o događajima i stvaranju hrvatske države – to je nešto za što smo svi odgovorni - rekao je okupljenima Deur.

Do kraja rujna u petrinjskom će se kraju dani sjećanja obilježiti i drugim komemoracijama, vjerskim događajima te kulturnim i sportskim priredbama.