Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Studijski posjet Brodsko-posavskoj županiji

Delegacija Ratne škole “Ban Jelačić” pohvalila lokalni sustav civilne zaštite

Delegacija pripadnika 23. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" u posjeti Brodsko-posavskoj županiji
1/2
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
U planu je obilazak cijele Hrvatske, rekao je brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole, a cilj je vidjeti kako na terenu funkcionira Zakon o civilnoj zaštiti.

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” provode studijsko putovanje s nastavnim posjetima slavonskim županijama koje su najteže stradale u Domovinskom ratu. U sklopu posjeta Brodsko-posavskoj županiji obišli su tvrtku Đuro Đaković Specijalna vozila, strateškog partnera oružanih snaga, i upoznali se s proizvodima remontnog pogona.

OBILJEŽEN DAN KOPRIVNIČKIH BRANITELJA Ratni zapovjednik Ivica Jurenec: Ovo nije Hrvatska kakvu smo sanjali

Posjetili su i županijsku upravu, brodsku Tvrđavu te polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja odali počast braniteljima i djeci poginuloj u Domovinskom ratu. U Slavonskom Brodu poslušali su i prezentaciju o lokalnom sustavu civilne zaštite. Zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković predstavio im je ustroj stožera te prikazao i podijelio iskustva u nošenju s ugrozama s kojima se županija suočila.

– Predstavili smo krizne situacije s kojima smo se uspješno nosili prethodnih godina, od obrane od poplava i nedostatka pitke vode do eksplozije u prekosavskoj rafineriji i epidemije koronavirusa – rekao je Bošnjaković i izrazio zadovoljstvo što je županijska uprava i ove godine domaćin delegaciji ratne škole. Studijski posjeti dio su redovnog plana i programa izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu “dr. Franjo Tuđman”. Ratna škola “Ban Josip Jelačić” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u školi daje se razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

– Ovo je jedina vojna škola u Hrvatskoj koja ima međunarodni status, jer pored onih polaznika Hrvatske imamo one koji dolaze iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Hrvatska je tu vodeća nacija, gdje obrađujemo razna područja, od upravljanja u krizama, geopolitike, geostrategije i niza drugih područja iz međunarodnih odnosa – istaknuo je brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole.

KOMEMORACIJA KOD SPOMENIKA SMRTNO STRADALIM BRANITELJIMA Obilježen spomendan rujanskog ratnog pothvata

On je dodao da 13. i 18. mjesto Brodsko-posavske županije po broju oboljelih od COVID-19 govori o provedenim brojnim preventivnim mjerama i dobroj organiziranosti sustava civilne zaštite. Školu je dosad završilo 305 polaznika, 252 iz Hrvatske i 53 strana državljanina, a 23. naraštaj čini 17 polaznika od kojih su 11 Hrvati. U planu je obilazak Hrvatske, kazao je brigadir Kožić, dodavši da je cilj vidjeti kako Zakon o civilnoj zaštiti funkcionira na terenu.