Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Iz Šibensko-kninske županije

Deset novih otočnih proizvoda dobilo prestižnu oznaku 'HOP'

Hrvatski otočni proizvod
Foto: Šibensko-kninska županija
Oznaku HOP iz Šibensko-kninske županije dobilo je sedam proizvođača za deset proizvoda

Proteklog vikenda otok Lošinj bio je domaćim brojnim otočnim proizvođačima povodom obilježavanja 10. godišnjice projekta "Hrvatski otočni proizvod" (HOP). U petak je svečano dodijeljena oznaka "Hrvatski otočni proizvod" za 2016. godinu, koju je dobilo 68 otočnih proizvođača za 111 proizvoda.

Poticaj za proizvodnju izvornih i kvalitetnih proizvoda

Oznaku HOP iz Šibensko-kninske županije dobilo je 7 proizvođača za 10 proizvoda. Oznaku su dobili OPG Mario Šmit za ekstra djevičansko maslinovo ulje „Ulika“;  Obrt LIPA za žensku bluzu; OPG Ljubica Adum za liker od ruže, breskve i mandarine; Obrt „Ribar- Jere Cukrov“ za suvenir kartil o, karte; OPG Tomica Osredečki za ocat od meda, hidrolat lavanda i eterično ulje od lavande; KUD Koledišće Jezera za slasticu Jezerski zelenjak i suvenire: košulja i nakit i PTZ „Faust Vrančić“ za masline u soli.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru ovog projekta otočnim proizvođačima dodjeljuje oznaku "Hrvatski otočni proizvod" kojom potiče sve otočne proizvođače u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Oznaka se dodjeljuje proizvodima koji su uspješno objedinili tradiciju, istraživački rad, inovaciju i natprosječnu kvalitetu, a pritom udovoljili i brojnim kriterijima izvrsnosti, izvornosti i tradicije. Osim što ima značajnu turističku, tradicionalnu i gospodarsku vrijednost ovaj projekt pozitivno utječe na razvoj hrvatskih otoka, priopćili su iz Hrvatske zajednice županija.

Inače svečanom događanju prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar turizma Gari Cappelli, predstavnici ministarstava, županija, gradova, općina i agencija te brojni drugi uvaženi gosti.