Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Sveta Nedelja mjerama pomaže građanima i gospodarstvu u vrijeme pandemije

Deset posto niže plaće gradonačelniku i zamjeniku, gradskim službenicima...

Foto: Grad Sveta Nedelja
Gradonačelnik Dario Zurovec posljednjih dana za obilaske gradilišta, terenskih sastanaka i obilaske sugrađana koristi jedan od 15 električnih bicikala koji su nabavljeni uz pomoć fondova EU. Inače, lani je u Svetoj Nedelji ukinut prirez i porez na potrošnju

Od početka epidemije koronavirusa Grad Sveta Nedelja poduzeo je mjere pomoći gospodarstvu i građanima ukinuvši naplatu korištenja javnih površina i najma javnih prostora na tri mjeseca, a uvedena je i odgoda plaćanja komunalne naknade za poslovne subjekte na tri mjeseca.

komunalni radovi u svetoj nedelji nisu stali Uređuju se ceste, biciklistička staza i kanalizacija

Obilasci na biciklu

Naplata vrtića također je ukinuta, i to proporcionalno periodu nekorištenja usluge, a na tromjesečno razdoblje obustavljene su i ovrhe. Te će mjere, kažu u Gradu, donijeti rasterećenje gospodarstva od oko dva milijuna kuna.

Poduzete su i proračunske mjere štednje na rashodovnoj strani, sve kako bi se prilagodilo smanjenju prihoda.

Snižene su tako 10 posto plaće službenicima i namještenicima u gradskoj upravi i gradskim ustanovama i poduzećima, a ukinute su osim toga i manifestacije. Smanjeno je i sufinanciranje udruga, a nabava koja nije nužna otkazana je ili odgođena. Desetine svoje plaće odrekli su se i gradonačelnik Dario Zurovec i njegovi zamjenici, a do službenog smanjenja, koje mora potvrditi Gradsko vijeće, taj iznos uplaćuju Gradskom društvu Crvenog križa Samobor, Sveta Nedelja i Stupnik.

Taksi Sveta Nedelja nastavlja s ukidanjem ili smanjivanjem nameta Prvi grad u kojem taksi dozvolu možete dobiti za - 0 kuna

Treba pritom naglasiti da se najveći kapitalni projekti nastavljaju jer su investicije bitne za održavanje ekonomske aktivnosti u vremenima kriza. Također, sada se pokazuje da je porezno rasterećenje koje je Grad Sveta Nedelja prije proveo pomoglo da građani i gospodarstvo u Svetoj Nedelji ovu krizu dočekaju u ipak nešto boljem stanju nego što bi to inače bio slučaj.

Kako bi dodatno smanjio vlastite troškove, gradonačelnik Dario Zurovec posljednjih dana za obilaske lokalnih gradilišta, terenskih sastanaka i sugrađana koristi jedan od 15 električnih bicikala koji su nabavljeni uz pomoć sredstava iz fondova EU.

Porezno rasterećenje

– Vjerujem da moja pojava na biciklu nije iznenađenje s obzirom na to da sam u prošloj kampanji prošao cijeli grad na isti način sa svojim suradnicima. Također bih istaknuo kako ćemo i dalje graditi nogostupe i biciklističke staze kako bi svi sudionici u prometu bili sigurniji – istaknuo je gradonačelnik Zurovec.

Dario Zurovec, jedan od najmlađiih gradonačelnika Odluka na sjednici Gradskog vijeća Sveta Nedelja ukinula prirez i naknadu hotelima

Prošle su godine donesene mjere rasterećenja gospodarstva pa je tako ukinut prirez, a ukinut je i porez na potrošnju. Komunalna naknada za hotele i kampove također je ukinuta, kao i komunalni doprinos za stanogradnju, kreativne industrije, obrazovanje, financijski sektor… Ukinute su naknade za taksi-dozvole, smanjene su komunalne naknade za građane te je smanjen paušalni porez u turizmu.

– Sve zajedno prošlogodišnji paket mjera poreznog rasterećenja s ovim kriznim mjerama zajedno iznose oko 12 milijuna kuna rasterećenja godišnjoj razini, što je više od 10 posto vlastitih proračunskih prihoda – kažu nam u Gradu Sveta Nedelja.