Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Rurban housing – program poticane stanogradnje u Novskoj namijenjen ponajprije mladim obiteljima

Desetljećima u Novskoj nije bilo stanogradnje, sada stiže povoljna prilika za mlade

Foto: Grad Novska
Javni poziv za iskazivanje interesa za POS stanove otvoren je do 15. ožujka

“Do stana kroz Program POS-a”, program je poticanje stanogradnje kojim bi se, prema programu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, gradila Poslovno stambena zgrada u ulici Alojzija Stepinca u Novskoj.

Intervju s Marinom Piletićem U 2021. smanjili smo prirez, a dobit ćemo i prvi znanstveni park

Vrtovi u prizemlju

Za te potrebe zagrebački arhitektonski studio SODA arhitekti izradio je glavni projekt poslovno stambene jedinice s 5 stanova nazvan “Rurban housing”. Naime, obzirom da u gradu Novska desetljećima nije bilo gradnje stambenih zgrada, pokrenut je program rješavanja stambenog pitanja prvenstveno mladih ljudi. Arhitekti su pošli s teze kako je ruralno okruženje grada Novske prostor koji će širenjem gradskih sadržaja početi poprimati značajke urbanog.

– Obuhvat ove urbanističke cjeline podijeljen je na zonu ruralnog karaktera orijentiranu prema periferiji i prostor urbanog karaktera orijentiran prema gradu. Ruralna je zona privatna, namijenjena vrtovima za stanare prizemnih stanova, dok je urbani prostor javni – namijenjen susretima, okupljanju i dječjoj igri. Unutar parcele projektom se predviđaju tri zgrade, svaka s pet stanova i dva poslovna prostora. – napominju autori projekta koji ističu kako je zgrada oblikovana tako da je na katu stambeni prostor, a prizemlje je za poslovnu namjena.

NASTAVLJA SE PROJEKT ZAŽELI Zaposlit će se novih 40 žena s područja Novske

Zainteresirani građani

Gradonačelnik Novske Marin Piletić kazuje kako se ovime želi prekinuti dugi niz godina bez stanogradnje na području grada te kako se želi mladim obiteljima osigurati povoljno rješavanje stambenog pitanja. Projektom predviđeni stanovi veličine su od 73 do 102 metra kvadratnih prostornih površine.

– Programom društveno poticajne stanogradnje omogućuje se korištenje kreditne linije bez jamaca, uz kamatnu stopu od 1,8 posto, otplatu od 30 godina s godinom počeka – ističe gradonačelnik Novske.

Pokraj zgrade s prvih pet stanova predviđa se daljnja gradnja, a gradonačelnik navodi da se kroz anketu do sada javilo dvadesetak građana, no kako je broj zainteresiranih za stanove sigurno još veći. Javni poziv za iskazivanje interesa za POS stanovima otvoren je stoga do 15. ožujka 2021. godine, a sve dodatne informacije mogu se dobiti na internetskoj stranici Grada Novske ili pozivom na 044 691 520.