Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Stanovnici Velike Mlinske

'Devet stanovnika ovog sela, nas bližih otpadu, umrlo je od raka, uključujući i moju majku. Slučajnost?'

stanovnici tvrde da su njihovi životi ugroženi zbog nepravilnog zbrinjavanja otpada
1/9
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Odgovorno tvrdim da je odlagalište Johovača jedno od boljih u Hrvatskoj, sa svim potrebnim dozvolama. Sve ove priče koje kruže apsolutna su laž. Opovrgavam da se tamo dovozi medicinski otpad ili atomski, demantirao je sve navode direktor Komunalca Garešnica Dražen Bengez

Požar koji se nedavno dogodio na odlagalištu otpada Johovača u Velikoj Mlinskoj potaknuo je tamošnje stanovnike da progovore o problemu koji ih muči godinama. Bez okolišanja, stanovnici tvrde da su njihovi životi ugroženi zbog nepravilnog zbrinjavanja otpada.

Riječ je o prometnici dugoj 4380 metara, vrijednost radova iznosila je 3,235.885,72 kune Grad Garešnica Cesta u Dišniku napokon završena

- Smeće dolazi s područja grada Garešnice te općina Berek, Hercegovac i Velika Trnovitica. Međutim, ispod radara dolazi smeće iz raznih područja cijele države. Prema našim saznanjima dolazi smeće iz Makarske, Varaždina i drugih gradova. Netko uzima novac kako bi se tu odlagao taj otpad. Zar naši životi imaju cijenu? Očito imaju, jer netko ima financijsku korist od uništavanja našeg zdravlja te našeg okoliša. Kamioni s otpadom dolaze čak i po noći, iako odlagalište službeno radi do 15 sati, a svaki vozač kamiona ima svoj ključ - stigao je mail anonimnog pošiljatelja u redakciju Večernjeg lista također upozoravajući da se dovozi i opasan otpad.

Tragom napisanoga, posjetili smo Veliku Mlinsku, selo u blizini Garešnice gdje se nalazi odlagalište Johovača te razgovarali s vlasnikom kuće u neposrednoj blizini otpada.

- Moja kuća je prva do takozvanog odlagališta. Ova nasuta zemlja što je sada vidite inače nije tu, sve je potpuno otvoreno. Inače, Johovača postoji od 1987. i služila je za našu općinu, a danas za čitavo područje Garešnice. Danas se, pak, smeće dovozi nenormalno, iz cijele Hrvatske, Makarske, Splita, Varaždina, Čakovca, Zagreba i ostalih. Oni tvrde da ne dovoze, a jedno jutro kada smo oko pola sedam išli, tu je bilo jedanaest šlepera. Dalje putem smo sreli još dva, a ljudi koji su tu tijekom cijelog dana vide i 20 kamiona koji dovoze otpad. Mi nismo tako veliko područje da bismo imali toliko smeća - objasnio je Željko Jandroković iz Velike Mlinske.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Problem je, također ističe, činjenica da ih nitko nije pitao za odobrenje, pristanak ili bilo što, vezano uz proširenje dovoza tog otpada. Kako odlagalište Johovača postoji već dugi niz godina, tamo se i službeno 2014. godine otvorilo novoizgrađeno reciklažno dvorište vlasništvo Komunalca Garešnica te je predstavljeno kao prvo Reciklažno dvorište izgrađeno u Hrvatskoj u skladu s Pravilnikom o gospodarenju otpadom i Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Investicija je bila vrijedna oko milijun i 700 tisuća kuna. Željko tvrdi kako to reciklažno dvorište sve ove godine nije bilo korišteno te da izgleda potpuno jednako kao i na dan otvorenja.

vrijednost radova iznosi 3,2 milijuna kuna Sedam milijuna kuna ulaganja u cestogradnju na području grada Garešnice u proteklih godinu dana

Odgovoran za ovo odlagalište u Velikoj Mlinskoj jest direktor Komunalca Garešnica Dražen Bengez, koji tvrdi kako je sve navedeno neistina te da za to postoje dokazi.

- Odgovorno tvrdim da je odlagalište Johovača jedno od boljih u Hrvatskoj, sa svim potrebnim dozvolama. Sve ove priče koje kruže apsolutna su laž i mi znamo tko to radi, četiri do pet istih osoba koje zadnjih deset godina stalno pišu. Mi imamo uredne papire, kontrole, dolaze nam iz zaštite okoliša inspektori i nikada nije bilo nikakvih nepravilnosti. Opovrgavam da se tamo dovozi medicinski otpad ili atomski, kako to neki vole reći, nego isključivo komunalni otpad. Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka do 15 sati i nitko, osim izvanrednih slučajeva, nije došao u neko drugo vrijeme, naročito ne po noći - demantirao je sve navode Bengez.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Nakon reportaže koju je snimila ekipa emisija Provjereno, a vezano uz slučaj Johovače, Bengez kaže kako ozbiljno razmišljaju o tužbi jer izjava stanovnika toga sela da svaki kamion ima svoj ključ, potpuna je nebuloza te da su izjave njega i načelnika općine šturo prenesene. Pozvao je i sve koji se žele uvjeriti u ispravnost rada odlagališta da dođe u komunalno poduzeće u Garešnici gdje će mu predočiti sve ugovore i prateće dokumente vezane uz Johovaču. Dodao je i kako je kompletna Velika Mlinska oslobođena plaćanja naknade za deponiranje i odvoženje otpada, a sve kuće koje su izgrađene prije odlagališta, a nalaze se u krugu 500 metara od istog, isplaćene su za vrijednost te nekretnine. Ovu je činjenicu komentirao i sugovornik iz Velike Mlinske, Željko Jandroković, rekavši kako je on svoju kući gradio prije 17 godina i da nikada nije dobio niti jednu kunu već su ga samo pitali zašto je gradio kuću kada je znao da je u blizini odlagalište.

- Ja sam gradio na svome, ja ne živim u Americi da mogu kupovati zemljište i kuće gdje se sjetim, već tamo gdje već imam. Obratio sam se mnogima vezano uz taj problem, ali svi su mi poslali istu poruku - sam si kriv što si gradio kuću u blizini otpada. Pa ja bih to i shvatio da ne vidim što se sve ovdje događa, to nije samo komunalni otpad, a i smeće nije samo s našeg područja. Evo vam činjenica koja će pobiti sve što oni kažu. Devet stanovnika ovog sela, konkretno nas bližih otpadu, umrlo je od raka, uključujući i moju majku. Slučajnost? - pita se Jandroković.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Novosti u odlaganju Građani Garešnice sve više odvajaju otpad Župan Damir Bajs i ravnatelj Fonda Dubravko Ponoš obišli su radove na Osnovnoj školi Garešnica u sklopu kojih će se obnoviti i školsko-sportska dvorana BBŽ među vodećim županijama po korištenju Fonda za energetsku učinkovitost Osnovna škola Garešnica dobit će novo ruho vrijedno 11 milijuna kuna, đaci će ići na nastavu u potpuno obnovljenu zgradu