Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
NAJMLAĐI PACIJENTI PREMJEŠTENI U IVANIĆ-GRAD

Dijelovi bolnice nisu sigurni, ali radi se na njihovu ojačanju

Foto: Zagrebačka županija
Prijavljena je šteta na oko 2000 objekata, najvećim dijelom privatnima, rekao je župan Kožić

Potres koji je potkraj prosinca oštetio velik dio Sisačko-moslavačke, ali i znatan dio Zagrebačke županije, oštetio je i Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Zbog toga je 45 malih pacijenata moralo biti premješteno u Specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić-Gradu.

VLADINO IMENOVANJE Dožupan Šime Mršić novi državni tajnik

Vratit će se kad je sigurno

Renato Mittermayer, ravnatelj SB Bistra, objasnio je da zahtjevniji pacijenti koji trebaju kisik ostaju u bolnici, ali će ih premjestiti u prostorije u prizemlju zgrade koje su statičari ocijenili najsigurnijim. Prvih 35 djece premješteno je odmah u ponedjeljak, dok su ostali bolnicu napustili ovaj tjedan. Premještanje djece dogovoreno je s Ministarstvom zdravstva i osnivačem bolnice Zagrebačkom županijom jer su statičari ocijenili da pojedini dijelovi bolnice nisu dovoljno sigurni.

Inače, vatrogasci su dronovima snimili krovište bolnice, na ulaznim vratima postavljene su skele, a tim statičara već izrađuje plan mjera ojačanja u prostorijama u kojima je to potrebno.

NAJBOLJI SPORTAŠI ŽUPANIJE U 2020. Saša Martinović najbolji je sportaš, a Veronika Šokota najbolja sportašica

– Kada bolnica bude potpuno sigurna, onda ćemo vratiti naše pacijente – pojasnio je ravnatelj te dodao kako uz pacijente u SB Naftalan idu i djelatnici i ostalo osoblje na koje su se djeca naviknula, ali i radi specifične medicinske zaštite koju pacijenti trebaju. Inače, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra zdravstvena je ustanova koja pruža skrb najteže bolesnoj djeci u Hrvatskoj, a smještena je u dvorcu Oršić iz 18. stoljeća i trenutačno ima 103 pacijenta.

SB Bistra žuta naljepnica

Iako je Zagrebačka županija osnivač bolnice, s vlastitim proračunskim prihodima ne može realizirati gradnju nove bolnice za potrebe cijele Hrvatske. Upravo zbog toga s resornim ministarstvom radi se na iznalaženju rješenja za gradnju nove bolnice. Posljedice potresa 29. prosinca osjetile su se, podsjetimo, na gotovo cijelom području Zagrebačke županije.

ŠUMARI U AKCIJI Cijepali drva, izradili stol i stolce...

– Prijavljena je šteta na oko 2000 objekata, najvećim dijelom privatnima. No, štete ima i na javnim objektima, na školama i zdravstvenim ustanovama. Žutu naljepnicu dobila je Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra i djecu moramo iseliti u druge prostore, najvećim dijelom u prostore SB Naftalan, ali i u prostore izvan Zagrebačke županije – rekao je župan Stjepan Kožić, još jednom zahvalivši Vladi RH na brzoj reakciji i dodijeljenih 10 milijuna kuna pomoći za hitno otklanjanje posljedica potresa.