Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Simbolično obilježena obljetnica povratka u državnu ergelu

Djeca Lipika već 13 godina imaju priliku upoznavati lipicance i živjeti uz njih

Foto: Lipički compas
Nakon dugih 16 godina pregovora i peticije koju je provela udruga Lijepa naša, vratili su se u noći s 12. na 13. listopada 2007. godine

Za razliku od ranijih godina kad se povodom obljetnice povratka lipicanaca na prostoru lipičke ergele održavao dječji dan s prigodnim programom, ovogodišnja, 13. obljetnica povratka lipicanaca održana je skromnije, u skladu s epidemiološkom situacijom.

Županija sufinancira smještajne kapacitete DOGRADNJA RESTORANA KAMENE KUPKE Prirodne ljepote Lipika

Svijetli povijesni trenutak

Lipicanci iz lipičke ergele, oteti su u kolovozu 1991. godine, podsjeća Lipički compas. Nakon dugih 16 godina pregovora i peticije koju je provela udruga Lijepa naša, vratili su se u noći s 12. na 13. listopada 2007. Povodom povratka 66 izgladnjelih i uplašenih lipicanaca iz Srbije, na prostoru Državne ergele Lipik tog svijetlog trenutka novije lipičke povijesti prisjetili su se čelni ljudi Grada Lipika – gradonačelnik Vinko Kasana te njegov zamjenik Slobodan Katunar s predstavnicima udruge Lijepe naša na čelu s predsjednicom Jadrankom Šimunović Katunar i upraviteljem lipičke ergele Damirom Jakšićem.

Jadranka Šimunović Katunar prisjetila se organiziranja potpisivanja peticije i svih malih i velikih bitaka koje su dovele da se lipicanci vrate i da ostanu u Lipiku. Ona je izrazila zadovoljstvo što već trinaesta generacija djece Lipika i okolice ima priliku upoznati lipicance i živjeti uz njih, što je nešto s čime namjeravaju i nastaviti i na što bi se trebala nadovezati memorijalna soba koja će biti dio nove ergele koja je u planu. Gradonačelnik Vinko Kasana zahvalio se udruzi Lijepa naša na požrtvovnosti i djelovanju kada je to bilo najpotrebnije.

Lipik Dogradnja Kamenih kupki pridonijet će razvoju zdravstvenog turizma u Lipiku

Nova ergela

– Izgradnjom nove ergele više nikada neće doći u pitanje da li trebaju lipicanci biti u Lipiku ili ne. Time će konačno biti riješeno pitanje njihova trajnog boravišta – istaknuo je Kasana.

Nekoliko dana prije obljetnice, iz Našica su stigle dobre vijesti za lipičku ergelu. Ondje je na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem prihvaćen prijedlog da se projekt nove Ergele Lipik - Rekreacijskog područja jezera Raminac u Lipiku uvrsti na listu strateških projekata koji će se financirati u okviru Razvojnog sporazuma. Radi se o iznosu od 63,250.000,00 kuna. Projektom Raminac obuhvaćeno je područje veličine 89 hektara koje se prostire oko istoimenog jezera. Naime, ovaj je projekt podijeljen u četiri faze, a prva je upravo gradnja nove ergele s pristupnom cestom. Radovi na izgradnji cestovne infrastrukture trebal bi biti završeni do proljeća sljedeće godine. Izvođač je uveden u posao početkom rujna ove godine te bi sveukupna vrijednost radova s PDV-om iznosila 609.562,55 kuna. Preostale tri faze čine adrenalinski park, smještajni kapaciteti i gradnja novog hipodroma.