Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
8. KIKI, međunarodni festival dječjeg filma

Dječji žiri birat će najbolji film

Foto: Grad Zabok
Prikazivat će se profesionalni igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni kratkometražni filmovi namijenjeni djeci i mladima. Ulaz na sve projekcije je besplatan

U Zaboku je počeo 8. KIKI, međunarodni festival dječjeg filma na kojemu će u pet natjecateljskih programa biti prikazano 30 filmova iz 18 država, među njima po prvi put i filmovi iz Kirgistana i Venezuele. Festival se održava od 8. do 12. travnja u Multimedijskom centru Zabok, a dio programa i u festivalskoj dvorani u Krapini. Organiziraju ga Društvo Naša djeca Zabok i Građanska organizacija za kulturu − GOKUL.

Baloni na vrući zrak u Zaboku Croatia Hot Air Balloon Rally 2018. Nebo iznad Zagorja prekrili baloni

„Posadimo drveće“, poseban je program otvorenja, prikazat će se Oscarom nagrađeni animirani film „Čovjek koji je sadio drveće“, autora i eko-aktivista Frédérica Backa, a članovi Dječjeg foruma i Dječjega gradskog vijeća DND Zabok posadit će žirove kako bi iz njih, baš kao u filmu, izraslo drveće. Backov film snimljen je, naime, prema knjizi Jeana Gionoa koja govori o postignuću Elzéarda Bouffiera, pastira koji je strpljivo pošumljavao jalovu zemlju.

KIKI nudi obilje raznovrsnih filmova za djecu predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, u pet dana organizirano je 20 projekcija, na kojima organizatori očekuju gotovo 5000 posjetitelja. Prikazuju se profesionalni igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni kratkometražni filmovi namijenjeni djeci i mladima. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Priznanje Kulturnoj ruti bećarca i gange nagrada u Indiji

O pobjedniku festivala odlučuje dječji žiri, uzrasta do 15 godina. Autor nagrađenog filma uz novčanu nagradu dobiva i trofej. Radi razvoja aktivne filmske publike, s djecom se nakon projekcija organiziraju vođeni razgovori o filmovima, vodit će ih Marina Zlatarić, profesorica hrvatskog jezika i Višnja Vukašinović, nagrađivana filmska kritičarka.

Djeca će imati priliku sudjelovati i na nekoliko radionica, a u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC), 8. KIKI donosi i radionički program Metodika nastave kratkometražnog filma namijenjen odgojno-obrazovnim radnicima.

Cilj KIKI festivala je razvoj kulture gledanja filmova u ranoj dječjoj dobi i podizanje vizualne pismenosti djece, s posebnim naglaskom na edukativne filmove koji djecu potiču na razmišljanje te koji razvijaju osjećaj jednakosti u društvu, navodi se na mrežnoj stranici Festivala.

PReKUL zimski festival unesco-va geo priča na papuku Održan prvi PReKUL zimski festival u Park šumi Jankovac