Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Hrabri medicinski tim iz Vrbovca pomogao u rađanju novog života

Djevojčici se žurilo doći na svijet pa se rodila u vozilu hitne pomoći

Foto: Privatna arhiva
U timu hitne medicine iz ispostave Vrbovec koji je porodio trudnicu bili su doktorica Kristina Vučemilo, medicinski tehničar Goran Tvorić i vozač Marko Rožić

Dok su posljednjih dana stranice novina i portala obasute statistikama, crnim brojkama i zabrinjavajućim vijestima, vijest o bebi iz Vrbovca koja je sretno stigla na svijet u kolima hitne pomoći donijela je osmijeh na mnoga lica.

Radi zaštite od zaraze Dom zdravlja mijenja način rada, do liječnika telefonski

Mama i beba su dobro

Na poziv dispečera, naime, tim hitne medicine Zagrebačke županije iz ispostave Vrbovec koji su činili doktorica Kristina Vučemilo, medicinski tehničar Goran Tvorić i vozač Marko Rožić porodio je 29. ožujka u 23.15 sati zdravu curicu, i to ispred same bolnice, a tim KB Merkur na čelu s dr.med. Mijom Buršić, specijalizanticom ginekologije, odmah ju je preuzeo.

Kako su članovi tima doznali da je majka već dva tjedna ozbiljno kašljala i imala visoku temperaturu, stvorila se sumnja na zarazu koronavirusom. Majka je stoga prebačena u poseban dio bolnice za pacijente sa sumnjom na COVID-19. S obzirom na hitnost intervencije, ni tim hitne medicine Zagrebačke županije nije bio obučen u zaštitna odijela te su nakon predaje majke i djeteta u KB Merkur u dogovoru s epidemiologom u izolaciji čekali rezultate brisa na COVID-19.

Crveni križ pomaže osobama u samoizolaciji otvaranjem besplatnog broja psihosocijalne podrške 0800 1188 Ljudima teško pada samoća, oraspoloži ih pitanje što će raditi nakon izolacije

No majka je na sreću negativna, te se ona i beba uspješno oporavljaju u KB Merkur, dok je tim hitne medicine nastavio sa svojim uobičajenim radom.

Zagrebačka županija ovim putem čestita obitelji curice kao i svim zdravstvenim djelatnicima koji su joj pomogli da dođe na svijet, te podsjećaju da je briga o djeci jedan od prioriteta u njihovom radu.

Za novorođenčad 1000 kuna

Podsjetimo, Zagrebačka županija će i u ovoj godini nastavljati pomagati roditeljima dodjelom 1000 kuna jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete. Za tu je namjenu iz proračuna izdvojeno 2,9 milijuna kuna. Zahtjev za ostvarivanje prava podnosi se u roku od četiri mjeseca od dana rođenja djeteta.

Proglašeni najbolji sportaši za 2019. godinu Brat i sestra Pereglin pokorili Hrvatsku i svijet, proglasivši ih najboljima priznanje im odala i županija

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može ostvariti jedan od roditelja, odnosno samohrani roditelj ili roditelj iz jednoroditeljske obitelji, koji pri tom mora biti državljanin Republike Hrvatske s neprekidnim prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje jednu godinu prije dana rođenja djeteta, a u trenutku podnošenja zahtjeva ima prijavljeno prebivalište na području županije. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć priznat će se i posvojitelju maloljetnog djeteta koji ispunjava uvjete iz odluke, bez obzira na dob djeteta.