Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Poticaji za poduzetnike Sisačko-moslavačke županije

Do 40.000 bespovratnih kuna inovatorima i gaming industriji

1/12
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Pročelnik Marijan Belošević kazuje da su lani za inovacije potpore ostvarile dvije tvrtke, među kojima i Recro Topusko za svoj servisni stup za popravak bicikala

Sisačko-moslavačka županija raspisala je dva javna poziva za poticanje poduzetništva na svom području. Prvi je projekt poticanja startupova u gaming industriji, a u skladu s nastojanjima da taj grad postane središte gaming industrije u Hrvatskoj, zbog čega je i pokrenut uspješni Poduzetnički inkubator PISMO u Novskoj.

Ulaganje u kadrove sisačke bolnice Županijske stipendije za doktorski studij za zdravstvene djelatnike

– Ovaj Javni poziv namijenjen je isključivo tvrtkama i obrtima koji su registrirani i djeluju u prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO Novska, gdje je trenutačno 16 poslovnih subjekata, a kako bi se pomoglo lakšem ostvarivanju poslovnih ciljeva u početnom razdoblju njihovog djelovanja – kazuje Marijan Belošević, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Ukupan fond financijskih sredstava osiguranih u proračunu Županije ove godine za tu svrhu iznosi 300.000 kuna, a s ovom poticajnom mjerom planira se nastaviti i u 2020. godini. Maksimalni iznos potpore po podnositelju je 35.000 kuna, a dobivena sredstva mogu se koristiti za sufinanciranje troškova neto plaća, kupovinu strojeva, opreme i alata te nabavku računalne i prateće opreme te računalnih programa.

Drugi javni poziv odnosi se na poticanje razvoja i komercijalizaciju inovacija u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Pet projekata za poticanje malih poljoprivrednih gospodarstava “Lijepo je kada u poslu dobijete vjetar u leđa u vidu nepovratnih sredstava”

– Nakon što je prošle godine prvi put provodila ovu poticajnu mjeru koju su ostvarile dvije tvrtke, Sisačko-moslavačka županija ove godine nastavlja s provedbom ovog projekta kako bi u svrhu jačanja konkurentnosti ovdašnje poduzetnike potaknuli prema razvoju i implementaciji novih ili znatno unaprijeđenih proizvoda, usluga, procesa marketinške ili organizacijske metode u okviru postojećeg poslovnog procesa, radne organizacije ili druge vrste ugovornog odnosa – napominje pročelnik Belošević.

Ukupan fond sredstava osiguranih u ovogodišnjem proračunu SMŽ-a za ovu namjenu iznosi 150.000 kuna. Prijave za maksimalni pojedinačni iznos potpore od 40.000 kuna primaju se do kraja mjeseca, a poticajna sredstva mogu se koristiti za sufinanciranje troškova podnošenja prijava za zaštitu intelektualnog (industrijskog) vlasništva, troškova nabavke opreme, strojeva ili alata za razvoj i tehničko-tehnološku obradu inovacija, tržišno-ekonomsku obradu inovacija, sufinanciranje promotivnih aktivnosti vezanih uz inovacije te za poduzetničko obrazovanje inovatora.

Projekt "Topli obrok – obrok zdravlja" Cilj je da svi učenici imaju topli obrok u školama pet dana u tjednu

Lani su po 40.000 kuna iz ovog programa dobili sisačka tvrtka Indigram d.o.o. za projekt rezalice i prematalice robe u rolama te Recro Topusko j.d.o.o. Topusko za svoj projekt Recro bike service – stalak za bicikle.