Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ulaganje u kadrove sisačke bolnice

Županijske stipendije za doktorski studij za zdravstvene djelatnike

1/3
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Riječ je o prvim stipendijama za doktorske studije zdravstvenih djelatnika, no najavljeno je da će se ovakva praksa nastaviti

Sisačko-moslavačka županija ove je godine odlučila dodijeliti županijske stipendije za poslijediplomsko usavršavanje doktorskog studija za zdravstvene radnike. Za doktorske studije u trajanju od tri godine stipendirat će se s po 60.000 kuna dvoje mladih liječnika iz sisačke Opće bolnice, Andrea Lončar s internog odjela i Goran Kuzmac, voditelj odjela pedijatrije.

Povratak doma Vraćaju se djelatnici u sisačku bolnicu

– Svi znamo, zdravstveni sustav u Republici Hrvatskoj opterećen je dugovanjima iz prijašnjih vremena i ova naša Opća bolnica ima velika dugovanja koja su naslijeđena zadnjih desetak godina i zapravo su odraz stanja načina financiranja. Limiti koje mi dobivamo za ovu bolnicu jedva su dostatni za plaće naših zdravstvenih djelatnika, više od 1100 djelatnika nešto je što je itekako velika vrijednost naše bolnice – rekao je pri uručivanju stipendija župan Ivo Žinić istaknuvši konstantnu nabavu nove opreme u bolnici.

– Nabavljen je i prijeko potreban uređaj za magnetsku rezonanciju te puno drugih aparata, ne samoj u bolnici nego i u našim ostalim zdravstvenim ustanovama, poput domova zdravlja u koje smo uložili gotovo osam milijuna kuna za obnovu ordinacija opće medicine. Ovime želimo zadržati naše liječnike, dati im mogućnost koju možda negdje drugdje nemaju – dodao je župan.

Projekt "Topli obrok – obrok zdravlja" Cilj je da svi učenici imaju topli obrok u školama pet dana u tjednu

– Za normalno funkcioniranje bolnice vrlo je važno da se planiraju kadrovi, da se napravi plan ljudskih resursa. Da bi jedna bolnica mogla funkcionirati, mora imati dovoljan broj liječnika, medicinskih sestara i tehničara, ali oni isto tako moraju biti stručni da mogu obavljati svoje svakodnevne zadatke. Isto tako vrlo je važno da je taj je proces stručnog osposobljavanja kontinuiran tako da bi se zdravstvena skrb i zaštita mogle podizati na višu razinu – rekao je ravnatelj Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" dr. Tomislav Dujmenović.

– Ovo je lijepa prilika i nešto što svakako djeluje motivirajuće u smislu daljnjeg napretka i ostanka u našoj sredini. To je prilika za stručno i znanstveno usavršavanje i mogućnost znanstvenog djelovanja koja do sada, ne mogu reći da je bila ograničavajuća, ali je bila više rezervirana za nekakve veće centre u Hrvatskoj – rekao je dr. Goran Kuzmac dodavši da se nada da će se ta praksa nastaviti u sisačkoj bolnici i da su oni samo prvi u nizu.

Poboljšan zdravstveni standard na području županije Sedam novih vozila za županijski Zavod za hitnu medicinu

Na stipendiji je zahvalila i dr. Andrea Lončar.

– To će mi biti velika satisfakcija, mogućnost daljnjeg napredovanja. Zahvaljujem u ime svog kolektiva, dolazim iz jednog velikog radnog odjela, internog odjela. Mislim da će i kolegama koji će doći i mlađima to biti motiv, vidjet će da se mogu ostvariti ne samo u stručnom smislu nego i u znanstvenom – rekla je dr. Lončar.

Nova akademska godina na Metalurškom fakultetu u Sisku Stipendiranjem i novim studijem do većeg broja upisanih studenata