Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Poboljšan zdravstveni standard na području županije

Sedam novih vozila za županijski Zavod za hitnu medicinu

1/10
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Nova vozila kupljena su sredstvima iz županijskog proračuna, a vrijednost im je 2,166 milijuna kuna. Uvelike će poboljšati uvjete rada hitne službe

Sedam novih vozila dobio je Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije. Nabavljena su sredstvima Sisačko-moslavačke županije.

OSNUTAK 36. inženjerijsko-pontonske bojne Hrvatske vojske Obilježavanje 28 godina od izgradnje "Mosta spasa" u Letovaniću

– Nova vozila ne samo da će pomoći, nego su naše osnovno sredstvo rada. Mi možemo imati defibrilatore, respiratore, svu moguću medicinsku opremu, ali ako nemamo auto kojim ćemo doći do pacijenta, onda smo nemoćni. Ovo je naše osnovno radno sredstvo bez kojeg ne možemo funkcionirati – rekao je dr. Tomislav Fabijanić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, koji djelatnost hitne medicine i sanitetskog prijevoza obavlja u deset ispostava na području županije.

Prelaze puno kilometara

– Godišnje prevozimo veliki broj pacijenata, velika je udaljenost između pojedinih dijelova županije i, za razliku od drugih županija, prelazimo jako velik broj kilometara. I zato često moramo mijenjati i automobile jer brzo prijeđu dopuštene norme koje je postavio Hrvatski zavod za hitnu medicinu, a moramo ih ispunjavati. Ovim ćemo ispunjavati sve te norme, te dolazimo u onaj europski standard i siguran sam da će od toga imati koristi svi stanovnici Sisačko-moslavačke županije – dodao je dr. Fabijanić.

Nova akademska godina na Metalurškom fakultetu u Sisku Stipendiranjem i novim studijem do većeg broja upisanih studenata

Župan Ivo Žinić rekao je da je Županija do sada nabavila 10 vozila, a ovo je sedam novih vozila za potrebe hitne medicine. Napomenuo je i da županija ima veliku površinu te da postoje brojna raspršena naselja koja je nužno “pokriti” djelovanjem hitne službe pa je nužno imati i vozni park koji će omogućiti brzu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

– Ova vozila idu na teren u naše ispostave u Novsku, Kutinu, Glinu, Petrinju i ostala mjesta gdje imamo timove T1. Vrijednost im je 2,1 milijun kuna i vjerujem da ćemo tako poboljšati naš vozni park i kvalitetu hitne službe te ubrzati transport stanovnika kojima je hitna služba potrebna. U ovako velikoj županiji s raspršenim naseljima, posebice u ruralnim područjima, doista je potreban jedan dobar vozni park. Vjerujem da ćemo i ubuduće obnavljati vozni park, ali nećemo stati samo na tome, želimo i imamo kvalitetne mlade liječnike, mlado osoblje, medicinske tehničare i sestre, vozače, sve kako bismo imali hitnu službu na istoj razini kao i u nekim većim mjestima – istaknuo je župan prilikom uručenja novih vozila.

TRI POBJEDNIKA U Sunji održano državno natjecanje u oranju

Do kraja rujna ove godine 12.692 intervencije

Na primopredaji vozila predstavljen je i ovogodišnji rad Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije. Tako je u devet mjeseci ove godine Zavod imao 12.692 intervencije, od kojih trećina otpada na Sisak. U prosjeku je timu hitne medicinske pomoći trebalo 13 minuta do dolaska na mjesto intervencije, a u prosjeku su u navedenom razdoblju ove godine vozila prošla gotovo 33 tisuće kilometara.