Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Pet projekata za poticanje malih poljoprivrednih gospodarstava

“Lijepo je kada u poslu dobijete vjetar u leđa u vidu nepovratnih sredstava”

Foto: Grad Kutjevo
Mladi poduzetnik Zlatko Vukelić bavi se tovom junadi i obrađuje oko 14 hektara zemlje na kojoj uzgaja hranu za stoku. Kaže da mu je sjela prva rata pa je već kupio zgrtač sijena i tanjurače

Mlada Europska razvojna agencija Grada Kutjeva radi jako dobar posao. U samo godinu dana postojanja počela je ubirati plodove svoga rada i opravdavati svoje postojanje. Istovremeno će te plodove rada agencije ubrati i mala poljoprivredna gospodarstva koja su zadovoljila uvjete prijave za natječaj pa odabrani zadovoljno trljaju ruke.

Martinje će u Kutjevu Vrhunska zabava uz dobru vinsku kapljicu, fiš i vola na ražnju

Čak pet prijavljenih projekata za potporu malih poljoprivrednih gospodarstava iz programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. dobilo je dobar vjetar u leđa u vidu novčane potpore od 15 tisuća eura. Tako je putem mjere 6.3.1. spomenutih pet prijavitelja s kutjevačkog područja s ovim novčanim iznosom dobilo priliku razvijati u pravom smjeru svoje djelatnosti na vlastitim imanjima.

Dobio 55.500 kuna

– Iznimno sam sretan i zadovoljan realizacijom ovog projekta i dobivenim poticajnim mjerama. Prije svega moram zahvaliti gradskoj upravi i gradonačelniku Josipu Budimiru te svakako vrijednim djelatnicima razvojne agencije jer su se potrudili i odradili većinu administrativnog posla kako bismo mi korisnici mogli uživati plodove toga rada. Prva rata je već sjela na račun, radi se o iznosu od 55.500 kuna, sada je na meni uložiti svoj dio da bih mogao ostvariti pravo i na drugu ratu – rekao je mladi poduzetnik Zlatko Vukelić koji je od dobivenog novca kupio zgrtač sijena i tanjurače, što će mu umnogome pomoći u daljnjem radu.

No to definitivno nije kraj jer se za još brojne prijavitelje čeka odgovor.

Ulaganje u poljoprivredu Županijske potpore za 107 poljoprivrednika

Natječaj je bio usmjeren prema malim poljoprivrednim gospodarstvima, ekonomske veličine od 2000 do 7999 eura, kojima je na raspolaganju 279 milijuna kuna za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Pojedinačna potpora po korisniku iznosi 15 tisuća eura, od čega 50 posto korisnik dobije odmah nakon potpisivanja ugovora, a preostalih 50 posto po provedenim aktivnostima.

Poljoprivrednici će navedeni iznos iskoristiti za podizanje novih višegodišnjih nasada, kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, poljoprivrednog zemljišta te ostalog potrebnog za daljnji rad gospodarstva.

Proširivanje proizvodnje

– Doista je lijepo kada u poslu dobijete vjetar u leđa u vidu nepovratnih sredstava, puno je lakše funkcionirati u ovim teškim vremenima. Bavim se tovom junadi, obrađujem oko 14 hektara zemlje na kojoj uzgajam hranu za stoku. U planu je proširivanje proizvodnje, kupio sam desetak komada teladi, a za nešto više svakako trebamo i veće i novije prostore za uzgoj pa se nadam da ćemo u budućnosti moći ponovo koristiti mjere poticanja i razvijati posao – dodaje Vukelić.

Poticanje poduzetništva i obrta Za poticanje zapošljavanja u proračunu osigurano 400.000 kn

Provedbu projekta odradit će djelatnici Razvojne agencije Grada Kutjeva koji su kvalitetno izvršili i realizirali prijavu na natječaj za sve odabrane subjekte.