Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Radovi napokon pri kraju

Do lipnja bi trebala biti gotova nova Strukovna škola u Sisku

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Nova Strukovna škola na zaobilaznici napokon bi u lipnju trebala biti gotova, rekao je župan Žinić. Prvotni rok završetka radova bio je 2015. godina

Nakon (pre)dugog čekanja i problema s gradnjom, nova Strukovna škola na sisačkoj zaobilaznici trebala bi biti spremna početkom školske godine 2020./21. Naime, nakon propasti prethodnog izvođača radova, Ministarstvo obrazovanja je provelo natječaj za dovršetak preostalih radova na objektu.

Gaming industrija Dvanaest novih potpora za samozapošljavanje

Radovi su trenutačno u tijeku te se u Strukovnoj školi polako pripremaju za preseljenje. O preseljenju se razgovaralo i s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak koja je Strukovnu školu u Sisku posjetila u sklopu svoje turneje “Razgovori o promjenama”, u kojoj obilazi škole uključene u projekt „Škola za život“.

– Nadamo se da ćemo se vrlo brzo preseliti i biti opet s ministricom u novoj školi. Ono na što smo skrenuli pozornost ministrici je s kojim se problemima susrećemo u strukovnom obrazovanju. Iako su promjene počele i zaživjele su, možda se neke stvari mogu ubrzati – rekao je ravnatelj Strukovne škole Sisak Ivica Beloglavec koji ističe problem pada interesa za strukovna zanimanja.

– Trenutačno imamo 400 učenika, a prije nekoliko godina imali smo više od 500 đaka. Što se tiče deficitarnih zanimanja, ipak je u posljednjih nekoliko godina smanjen trend pada broja upisanih učenika u deficitarna zanimanja – dodao je Beloglavec.

Predstavljena Hrvatska kuća vina – projekt Sisačko-moslavačke županije Kompleks namijenjen turistima, ljubiteljima vina, ali i proizvođačima

– S ministricom smo razgovarali o reformama u strukovnom obrazovanju i novim kurikulima, ali i o dovršetku naše strukovne škole čemu se nadamo u lipnju. Županija na ovom mjestu namjerava sagraditi učenički dom za 74 učenika pa će i to biti prilog da privučemo mlade ljude da upišu strukovna zanimanja – rekao je župan Ivo Žinić dodavši da je ministričin posjet bio prilika za razgovor o preseljenju škole na novu lokaciju, ali i o Regionalnom centru kompetencija za sektor elektrotehnike i računalstva koji će biti smješten u prostornu nekadašnje vojarne u sisačkoj Lađarskoj ulici.

A ministrica Divjak upravo je u Sisku predstavila prvih dvanaest odluka za regionalne centre kompetentnosti u vrijednosti od gotovo 343 milijuna kuna, za koje je iz ESF i ERDF europskih fondova osigurano 1,3 milijardi kuna. Regionalni centri kompetentnosti za učenike znače više prakse, učenje na radnome mjestu i prilike za povezivanje s poslodavcima, a škole će nabaviti novu, modernu opremu, sagraditi smještajne kapacitete i osigurati mnogobrojne edukacije.

– Ta prva ulaganja odnosit će se na infrastrukturu, nove prostore, nove kabinete, strojeve, novi način rada… Naš plan je da u sljedećem programskom razdoblju 2021.-2027. osiguramo da se pokriju i druga strukovna područja, poput građevinarstva, prometa i osobnih usluga. Sve što će upotpuniti lepezu vezanu uz strukovno obrazovanje – rekla je ministrica.

Energetska obnova zgrade županijske uprave Ušteda od 60 posto na troškovima energenata

Ovo ukupno ulaganje u strukovno obrazovanje za centre kompetentnosti od 1,3 milijardi kuna najveće je ulaganje u strukovno obrazovanje u modernoj hrvatskoj povijesti, naglasila je Divjak.