Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Mjere aktivne politike zapošljavanja u Kutini

Do prosinca će se u sklopu javnih radova čistiti i uređivati gradske površine

1/5
Foto: Grad Kutina
Sredstvima iz fondova EU radnicima se isplaćuje minimalac, dok Grad snosi trošak prava iz kolektivnog ugovora

Drugu godinu zaredom Grad Kutina provodi program javnih radova na revitalizaciji javnih gradskih površina. Rezultat je to mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje uime kojeg je predstojnica područnog ureda Kutina Sonja Repić, zajedno s gradonačelnikom Zlatkom Babićem, potpisala ugovor za mjeru javnih radova.

Korištenje potencijala kulturne i prirodne baštine Moslavine Turistički razvoj Moslavačke gore

Ovim projektom Grad je želio zaposliti 15 osoba koje imaju priliku raditi poslove na javnim površinama na razdoblje od šest mjeseci, no nakon javnog natječaja ugovor o javnom radu potpisalo je 12 kandidata od pristiglih 16 prijava.

Financira EU

Naime, dvoje kandidata nije udovoljilo uvjetima HZZ-a, dok je dio kandidata u međuvremenu pronašao posao.

Manji broj pristiglih prijava u odnosu na prethodnu godinu u skladu je s manjim brojem radno sposobnih građana koji se nalaze u evidenciji Zavoda.

Foto: Grad Kutina

– Radi se o osobama koje su teško zapošljive, koje uglavnom dolaze iz ruralnih dijelova našeg grada i koje će pridonijeti da Kutina nakon završetka javnih radova izgleda još ljepše i uređenije – rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Zlatko Babić Sastanak u Zagrebu Rekonstrukcija doma u MO-u Banova Jaruga

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije za svih 12 osoba na način da će radnici ostvariti minimalnu plaću i putne troškove, a Grad Kutina snosit će trošak pripadajućih prava iz kolektivnog ugovora te će se pobrinuti za radne uvjete i nabavu opreme za rad.

– Ovo je prihvatljiva opcija i za Grad Kutinu i za radnike koji će pola godine, do prosinca, raditi na revitalizaciji javnih površina – dodaje gradonačelnik.

Foto: Grad Kutina

Radnici na javnim površinama koji se nalaze u gradskim ustanovama i tvrtkama, provode društveno koristan rad, neprofitnog i nekomercijalnog karaktera koji koristi društvenoj zajednici, a temelji se na zaštiti i očuvanju okoliša zajednice i obuhvaća radove na održavanju čistoće i uređenju javnih gradskih površina i čišćenju javnih prostora.

Primopredaja poslovnih prostora poduzetnicima zakupnicima u PUNK-u Mjesto za razvoj 29 malih i srednjih poduzetnika s područja Kutine

Oko javnih institucija

Prije svega to su radovi poput uklanjanja otpada iz okoliša ručnim putem, čišćenje i grabljanje travnjaka od lišća, šiblja, smeća i drugog otpada, pražnjenje spremnika za otpad, revitalizacije javnih površina, a posebno oko zgrada javnih institucija, Dječjeg vrtića, Pučkog otvorenog učilišta, Gradske knjižnice i čitaonice, Sportskog doma, društvenih domova i drugih javnih površina, skidanje osušenih grana s drveća, uklanjanje osušenog cvijeća, iskop sadnih jama za drveće i ukrasno bilje, čišćenje i održavanje javnih prometnih površina te njihovih rubnih pojaseva, saniranje divljih odlagališta otpada itd. 

Foto: Grad Kutina

Modernizacija Stigla nova cisterna za Vatrogasnu postrojbu Kutina