Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Šibenska gradska uprava pokreće novi program “Idemo do grada”

Do revitalizacije povijesne jezgre koncertima, obnovom objekata...

Šibenik
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
U sklopu programa Stara gradska jezgra - obnova stolarije Grad sufinancira do 50.000 kuna po objektu

Revitalizacija šibenske jezgre u predsezonskom i posezonskom razdoblju jedan je od glavnih ciljeva aktualne gradske vlasti. Nakon što je božićno-novogodišnja manifestacija pod nazivom Adventura vratila đir po šibenskim kalama u zimskom periodu, slična događanja planiraju se tijekom proljeća i jeseni, a sve pod sloganom „Idemo do grada“, najavili su iz šibenske gradske uprave.

Vrijednost ugovora je 48.160 kuna, a radovi će se izvršiti u roku od 45 dana Potpisan ugovor u Šibeniku Umjetna trava na sportskom igralištu Rasadnik

Ističu kako su Grad Šibenik i Turistička zajednica osigurali sredstva za potporu manifestacijama koje će se održati isključivo na području stare gradske jezgre tijekom ožujka, travnja, svibnja, listopada i studenog.

Po projektu 40.000 kuna

– Riječ je o programu koji smo nazvali “Idemo do grada” i prvi put osiguravamo novac za organiziranje kulturnih i zabavnih događanja u predsezoni i posezoni. Želja nam je osigurati kontinuitet događanja tijekom cijele godine, a mogu to biti koncerti, izložbe, mali festivali... Ukupno je za ovu namjenu osigurano 150 tisuća kuna, a najviše se po projektu može dobiti 40.000 kuna – istakao je direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole.

Uz ulaganja u manifestacije, Grad Šibenik, kako ističu, potiče i obnovu objekata na području stare gradske jezgre. Objavljen je tako javni poziv za sufinanciranje obnove drvene vanjske stolarije u obiteljskim kućama i stanovima kojim se nastoji potaknuti ugradnja i korištenje energetski učinkovite vanjske stolarije.

Šibenik Obnovljeni barokni dimnjaci na kući Galera

– Na dosadašnje natječaje vezane uz poticanje energetske učinkovitosti stanovnici stare gradske jezgre uglavnom se nisu mogli prijavljivati zbog uvjeta natječaja koji nisu bili primjenjivi za objekte u zaštićenoj zoni. Troškovi života, osobito obnove stambenog prostora, u zaštićenoj gradskoj jezgri znatno su viši u odnosu na ostale dijelove Šibenika, stoga Grad Šibenik iz vlastitih izvora subvencionira zamjenu vanjske stolarije na stambenim objektima u jezgri. Poboljšanjem energetske učinkovitosti doprinijet će se imidžu Grada Šibenika kao poželjne turističke destinacije koja se bazira na očuvanju prirodnih ljepota i zdravog okoliša. Osim toga, ovim programom doprinijet ćemo i ljepšem izgledu gradskih ulica i pozitivno djelovati na porast stalnog stanovanja u staroj jezgri, koju se zaista trudimo oživjeti i obogatiti novim sadržajima – rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Šibenik Pristigle ponude za energetsku obnovu dječjih vrtića Građa i Šibenski tići

Ukupan iznos za program Stara gradska jezgra – obnova stolarije kroz ovaj natječaj iznosi 250.000,00 kn, a Grad Šibenik, ističu iz gradske uprave, subvencionira do 50% vrijednosti pojedine investicije, odnosno do iznosa od 50.000,00 kn po pojedinom objektu. Prema troškovniku predviđeno je pet objekata za ugradnju energetski učinkovite vanjske stolarije, međutim budu li po podnesenim zahtjevima troškovi manji, ističu iz Šibenika, moguća je ugradnja vanjske stolarije sve do visine sredstava odobrenih od Grada Šibenika.

Ugradnjom nove stolarije na obiteljske kuće i stanove procijenjena potencijalna ušteda energije iznosi I0 - I5%.

Šibenik Grad Šibenik ulaže europski novac u vrtiće i škole na svojem području Gradit će se potpuno novi objekt vrtića ‘Ljubica’ u četvrti Crnica

Fond za sanaciju

Inače, Grad Šibenik je prije nekoliko godina utemeljio fond za sanaciju povijesnih detalja u gradskoj jezgri putem kojeg kontinuirano osigurava sredstva u proračunu za njihovu prijeko potrebnu obnovu. Riječ je o programu Stanadi (Starine Naše Divne) u sklopu kojeg je do sada obnovljeno niz portala, vratnica, grbova, bifora, a sve pod koordinacijom i nadzorom šibenskog Konzervatorskog odjela. Posljednji, 44. po redu obnovljeni povijesni detalj su dva barokna dimnjaka na kući Galera u samom centru grada - istakli su iz šibenske gradske uprave.

Šibenik Projekt Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte na Žirju i Zlarinu