Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Grad Šibenik ulaže europski novac u vrtiće i škole na svojem području

Gradit će se potpuno novi objekt vrtića ‘Ljubica’ u četvrti Crnica

Šibenik
1/2
Foto: Grad Šibenik
Temeljito radimo na modernizaciji svih naših predškolskih objekata na zadovoljstvo naših najmlađih sugrađana, kazao je gradonačelnik Željko Burić

Nakon 43 godine u gradskoj četvrti Crnica sagradit će se novi vrtić, a ovih dana potpisan je ugovor o izradi projektne dokumentacije.

– Gradnja sasvim novog vrtića u Crnici nastavak je naših ulaganja u predškolsku infrastrukturu na području grada Šibenika. Dječji vrtić “Ljubica” već desetljećima djeluje u prostorima s lošim uvjetima, a idejnim rješenjem zamišljena je gradnja moderno opremljenog objekta koji zadovoljava sve pedagoške standarde za pet skupina s oko stotinu djece. Temeljito radimo na modernizaciji svih naših predškolskih objekata na zadovoljstvo naših najmlađih sugrađana – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Svi radovi prema procjenama trebali bi potrajati dvije godine Adaptacija 'Stara pošta' novi dom za spasioce

Niz infrastrukturnih projekata

Vrijednost ugovorenih usluga iznosi 193.750 kuna, a tvrtka Trinas projekt, odabrana kao najpovoljniji ponuditelj, obvezala se izraditi kompletnu dokumentaciju novog šibenskog vrtića. Rok za izradu je 60 dana. Novac za navedenu dokumentaciju Grad Šibenik dobio je apliciranjem na natječaj Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Ovo je samo nastavak niza infrastrukturnih projekata u predškolskom odgoju za koje osvajamo nepovratna sredstva fondova ili mjerodavnih ministarstava. Na natječajima i javnim pozivima posljednje četiri godine u kontinuitetu dobivamo novac za Šibenik. Za obnovu vrtića “Vidici”, koja je u tijeku, osvojili smo u dva navrata ukupno gotovo tri milijuna kuna, a za završenu obnovu Dječjeg vrtića “Kućica” na Baldekinu 851 tisuću kuna. Nedavno smo raspisali natječaj za građevinske radove energetske obnove na gradskim vrtićima “Građa” i “Šibenski tići”, a za koje smo dobili ukupno 957 tisuća kuna Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja – podsjetio je zamjenik gradonačelnika mr. sc. Danijel Mileta.

Foto: Grad Šibenik

Planirana zgrada dječjeg vrtića “Ljubica” u gradskoj četvrti Crnica na parceli površine 1490 četvornih metara sastojat će se od podruma, prizemlja, 1. kata te ravnog krova s izlazom gdje će biti uređena zelena površina igrališta.

Na području grada u tijeku je i niz projekata energetske obnove. U centralnom dječjem vrtiću u gradskoj četvrti Vidici zamijenit će se postojeći sustav grijanja na loživo ulje s grijanjem na plin, postaviti sunčani kolektori na krov za potrebe zagrijavanja potrošne tople vode, ugraditi fotonaponski moduli za proizvodnju električne energije te zamijeniti rasvjetna tijela učinkovitijima. Nakon završetka radova u vrtiću će se smanjiti potrošnja energenata, a cijela zgrada dobit će drugi vizualni identitet.

– U 30-godišnjem vijeku trajanja u održavanje zgrade uloženo je vrlo malo. Ondašnja tehnologija i starost te vrlo malo ulaganje u održavanje učinili su zgradu derutnom pa i neadekvatnom današnjim potrebama i normama – navodi zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Za navedeni projekt Grad Šibenik dobio je sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja od 1,581.600 kuna te posredstvom Ministarstva regionalnog razvoja dodatnih 1,379.287 kuna.

Raspisan je i javni natječaj za građevinske radove energetske obnove na gradskim vrtićima “Građa” i “Šibenski tići”, a koji su procijenjeni na više od dva milijuna kuna i trebali bi biti završeni do kraja godine.

Projekt kojim se uređuje centralni gradski trg i rješava problem manjka parkirnih mjesta U tri mjeseca iskopano čak 8 metara za garažu ispod Poljane

– Na natječaju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za ovu smo svrhu osvojili ukupno 957 tisuća kuna, a ako bude mogućnosti, namjeravamo se s ova dva vrtića prijaviti i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU – ističe Mileta.

U prigradskom naselju Zaton ulaže se u uređenje dječjeg igrališta i okoliša Dječjeg vrtića „Veslo“. Projektom će se urediti stubište i ulazni plato vrtića, postaviti uređaji za vertikalni transport osoba s invaliditetom te postaviti klupe i sprave za igranje s protutraumatskom podlogom.

grad osigurao 400.000,00 kn Šibenskim studentima dodijeljeno 46 stipendija

Obnova škola

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 883.383 kune od čega je Grad Šibenik dobio nepovratnih 706.706 kuna iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Što se tiče osnovnoškolskih objekata, u tijeku je i obnova Osnovne škole „Juraj Šižgorić“ za koju je Grad Šibenik također osigurao nepovratna sredstva europskih fondova. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj Gradu Šibeniku odobren je iznos od 1,840.324 kn, dok je iz Fonda za sufinanciranje provedbe projekata EU na regionalnoj i lokalnoj razini odobreno 1,561.152 kn.

– Na ovom projektu ne mislimo stati te su nam u pripremi dokumentacije za energetsku obnovu još šest škola na užem i širem gradskom području – zaključuje zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta. 

Održano 3. Svjetsko prvenstvo u utrci karića za "Veliku nagradu grada Šibenika" prisjećanje na nekoć najdraže dječje vozilo Šibenčani i ove godine na Svjetskom prvenstvu u utrci karića